tisdag 2 juni 2020

Recension: Den andra sömnen av Robert Harris

Titel: Den andra sömnen
Originaltitel: The Second Sleep
Författare: Robert Harris
Översättning: Svante Skoglund
Format: Inbunden
Antal sidor: 314
Förlag: Bookmark förlag
Recensionsexemplar

"Året är 1468. Den unge prästen Christopher Fairfax skickas till en avlägsen brittisk by för att hålla i begravningen av byns kyrkoherde, fader Lacy. Fairfax hittar mystiska saker som fader Lacy samlade på - mynt, glasskärvor, plastföremål. Ledde kyrkoherdens besatthet av det förflutna till hans död?
I takt med att Fairfax isoleras alltmer från omvärlden ställs allt han vet om sig själv, sin tro och sin världs historia på sin spets."

----------------

Jag har läst några ab den här författarens böcker (länk till recensionerna finns längre ner på sidan) och tyckt att de var bra, så när jag såg den här ville jag såklart läsa den också. De böcker jag läst tidigare har varit historiska böcker så när jag läste baksidestexten så blev jag väldigt nyfiken, för den här boken verkade inte vara som en traditionell historisk roman.

De andra böckerna som Harris skrivit har varit relativt enkla att recensera eftersom de handlat om historiska händelser som man ändå vet redan i förväg en del om. Den här däremot är nnting helt annat och den går inte att bara definiera efter en genré. Den andra sömnen är en dystopi som utspelar sig i en framtid efter att tideräkningen börjat om igen när det samhälle vi känner till gått under, samtidigt är den en historisk roman eftersom människorna återgått till livsstilen och värderingarna som gällde innan vetenskao och forskning kom in i vårt liv

Det går att dra många paralleller till vår egen tid och det som händer just nu, dvs klimatkris och coronapandemi, men framför allt så får den här boken en att fundera lite på hur vi människor regerar vid olika katastrofer och hur vi söker tröst och känslan av trygghet i gamla tider
Den andra sömnen är verkligen en annorlunda bok och helt annorlunda än vad jag hade förväntat mig. Och jag säger annorlunda i positiv bemärkelse för jag brukar inte gilla dystopier, men den här tyckte jag var väldigt bra. Den är lättläst med intressanta karaktärer, spännande och får en att tänka till en extra gång.

Tack Bookmark förlag för rec.exet!

Mer info om författaren och hans böcker finns på Robert Harris websida

Mina recensioner av andra böcker av den här författaren

En officer och spion
München
Konklaven

Den andra sömnen finns att köpa hos t ex

Adlibris Inbunden/E-bok
Bokus Inbunden/E-bok
CDON Inbunden

4 kommentarer:

 1. Tack för tipset, blir väldigt nyfiken - jag älskar dystopier!
  Hälsningar, Astrid

  SvaraRadera
 2. Den bästa bok jag läsg pä många år helt oväntad lysande ide

  SvaraRadera
 3. Den bästa bok jag läst på många år helt lysande ide otrolig kraft se upp så ni kntd fastnar
  obehaglig sannkng

  SvaraRadera
 4. Avgrjnden närmar sig farlig bok för oss alla väldigt bra ide

  SvaraRadera