lördag 20 juni 2020

Recension: Mannen i bilen av Ilmar Taska

Titel: Mannen i bilen
Originaltitel: Pobeda 1946
Författare: Ilmar Taska
Översättning: Heidi Granqvist
Format: Inbunden
Antal sidor: 306
Förlag: Historiska media
Recensionsexemplar

"Året är 1946. I Estlands huvudstad Tallinn leker en liten pojke busschaufför på vedstapeln ute på gården. Plötsligt stannar en splitterny bil på andra sidan gatan. Pojken närmar sig nyfiket och när föraren bjuder in honom att sätta sig i förarsätet ler han stort. Snart har den vänlige mannen vunnit pojkens förtroende. Men vänskapen har ett högt pris.
En dag är pappan spårlöst försvunnen och snart lämnar också mamman hemmet utan att komma tillbaka. Den lille pojken tvingas lämna sin oskuldsfulla barndom bakom sig och träda ut i den farliga verkligheten, i ett land sargat av krig och där det pågår en ständig jakt efter människors hemligheter."

---------------------

Den här boken blev jag väldigt intresserad av eftersom många av min familjs vänner en gång i tiden kom från östblocksländerna, dvs de länder som fanns på ryska sidan av Berlinmuren när den fortfarande fanns.Utöver det så var vi t o m och hälsade på hos en del vänner och fick då också en massa berättat för oss. Mina bekanta var inte från Estland men jag kan tänka mig att situationen faktiskt var ganska lika i alla länderna bakom järnridån.

Systemet i de forna öststaterna och i Sovjet var ju helt vidrigt där allt var tillåtet för att komma åt oliktänkande, till och med att använda sig av små barn för att komma åt föräldrar och släktingar. Tyvärr är sen människan skapt som hon är så det fanns alltid de som mer än gärna ställde upp med att förråda sitt eget folk för att få egna fördelar, oavsett vem som blev skadad. Och just det där att man inte vet vem man kan lita på är väl något av det hemskaste som finns och att barn kunde användas på det här sättet är nog något av det vidrigaste man kan tänka sig.

Mannen i bilen blev en påminnelse om hur livet och samhället kan fungera i en totalitär stat och om hur lyckligt lottade vi i västvärlden ändå är med vår yttrandefrihet och åsiktsfrihet. Det här är en väldigt läsvärd bok som jag hoppas att många upptäcker och läser. Jag blev också väldigt sugen på att läsa andra böcker av den här författaren.

Tack Historiska media för rec.exet!

Mannen i bilen finns att köpa hos t ex

Adlibris Inbunden/E-bok
Bokus Inbunden/E-bok
CDON Inbunden
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar