onsdag 7 februari 2018

Årets favoriter 2014


Jag håller ju på med att gå igenom mina Årets favoriter för att se om jag kommer ihåg dem fortfarande och om jag fortfarande kan tänka mig att läsa om dem.

Turen har nu kommit till 2014 då det var ganska många favoriter på listan. Eftersom det var så många så började jag faktiskt fundera på om jag inte borde bli lite hårdare i bedömningen, men så beslöt jag att låta det vara. Kriteriet för att hamna på listan är att jag tycker jättemycket om boken, att jag tror att jag kommer att komma ihåg den länge och att jag kan tänka mig att läsa om den vid något tillfälle

2014


Frälsarens Predikobok 1 & 2 - Janne Karlsson
Havsmannen - Carl-Johan Vallgren
Barfotadrottningen - Ildefonso Falcones
Som om inget hade hänt - Maja Britzelli
Fossildrottningen - Michael Mortimer
Missionären i Lekebruk - Tomas Eriksson
Fiskar ändrar riktning i kallt vatten - Pierre Szalowski
En fransk curry: 100 steg från Bombay till Paris - Richard C. Morais
Det krävs tusen vackra ord - Rose Marie Bouw
Sonen - Philipp Meyer
Mörk ängel - Laini Taylor
Blod & Stjärnstoft - Laini Taylor
Dödens klackar - Rebecca Chance
Hallonbergen: Era lagar, våra regler - Tommy Deogan
Själlös - Gail  Carriger
Only the Dead - Wolfgang Carstens/Janne Karlsson

Att glömma Frälsaren är helt omöjligt och jag bläddrar faktiskt i häftena när jag någon gång råkar få dem i min hand.Havsmannen är det tyvärr tvärtom med. Jag kommer ihåg att jag tyckte om den, men nu när jag ser tillbaka så tror jag kanske det berodde mer på att jag gillat Vallgrens tidigare bok (Den vidunderliga kärlekens historia) så mycket. Handlingen kom jag ihåg först efter att ha läst recensionen. Och just nu känner jag definitivt inte att jag skulle vilja läsa om den. Barfotadrottningen däremot skulle jag mer än gärna läsa om och det gäller alla Falcones böcker. Som om inget hade hänt kommer jag definitivt ihåg och kan tänka mig att läsa om. Fossildrottningen har jag ett vagt minne av men det händer så mycket i de där böckerna att jag blandar ihop saker och ting. Men den platsar nog ändå i favoritlistan. Missionären i Lekebruk platsar absolut på listan. Det fanns så mycket igenkänning i den boken att det finns episoder där som jag sent ska glömma. Fiskar ändrar riktning i kallt vatten kommer jag ihåg att jag gillade, men kan för mitt liv inte komma ihåg handlingen om ja inte tittar i recensionen, så den skulle jag nog ta bort från listan. En fransk curry kommer jag däremot ihåg, men jag vet inte om det har mer att göra med att jag både läst boken och sett filmen än att den skulle varit särskilt minnesvärd. Jag är i alla fall inte speciellt intresserad av att läsa om den. Det krävs tusen vackra ord skulle nog definitivt hamna på en ny favoritlista. Sonen är definitivt en bok som fastnade i mitt minne och som jag kan tänka mig att läsa om. Mörk ängel och Blod & Stjärnstoft tyckte jag väldigt mycket om och skulle gärna vilja läsa om, om jag hade tid. Dödens klackar kommer jag också ihåg och den här gången med ett leende på läpparna, den författarens böcker fick mig att skratta varje gång. Hallonbergen kommer jag ihåg lite vagt och jag är inte intresserad av att äsa om den. Att den hamnade på listan hade nog mer att göra med att den utspelade sig på en ort där jag bott och där jag alltså kände igen mycket. Själlös är en bok som jag verkligen kommer ihåg, och kan tänka mig att läsa om. Och jag måste komma ihåg att skaffa fortsättningen på den serien... Only the Dead skulle nog inte hamna på en ny lista, visst kommer jag ihåg att jag gillade den men jag är nog inte intresserad av att läsa om den.

Många av böckerna platsar alltså på listan men det fanns ju också några som jag idag skulle ta bort. Att det blev fler som inte riktigt platsade har nog också att göra med att det var så många böcker som hamnade på listan det året. Men jag blir glad ändå att så många av böckerna på listan var sådana som jag kommer ihåg och som jag kan tänka mig att läsa om.


Mina tidigare granskningar

Årets favoriter 2012
Årets favoriter 2013 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar