fredag 16 februari 2018

Recension: Den blå färgen av Tracy Chevalier

Titel: Den blå färgen
Originaltitel: The Virgin Blue
Författare: Tracy Chevalier
Format: Pocket
Antal sidor: 334
Förlag: Månpocket
Hyllvärmare 2018
3 X 3 under 2018

"Ella Turner och hennes man har flyttat från USA till en idyllisk by i sydvästra Frankrike. Ella förälskar sig genast i atmosfären i det gamla huset de får hyra. Men det visar sig vara en sluten värld hon kommit till, där byinvånarna ser med misstänksamhet på det utländska paret. För att bryta sin ensamhet börjar Ella intressera sig för sin franska bakgrund och den familj hon härstammar från,,,,, släkten Tournier, med anor från just denna trakt.
Isabelle Tournier växte upp i en fransk by som just nåtts av den stränga kalvinistiska väckelsen och hon blev tidigt misstänkliggjord, förtalad och anklagad för häxkonster. När hon blev ingift i den högdragna familjen Tournier blev det inledningen till ett dramatiskt kvinnoliv som Ella Turner, hennes sentida släkting, börjar intressera sig för fyrahundra år senare. Ellas sökande efter sina rötter blir en resa tillbaka till det förflutna där parallellerna till hennes eget liv är många. Och när sanningen läggs i dagen om vad som hänt Isabella tvingas Ella själv ta ställning till sitt liv och till sina känslor för de två män som står henne närmast."

-----------------------------

Jag är väldigt förtjust i den här författarens böcker och har alltid några av dem i bokhyllan. Tyvärr har en del av dem blivit hyllvärmare och när jag i år gick med i utmaningarna Hyllvärmare 2018 och 3X3 under 2018 så bestämde jag mig för att ta itu med några av böckerna.

Den här boken är uppdelad i två tidslinjer, nutid med Ella Turners sökande efter sina rötter och dåtid med Isabella som levde på 1600-talet. Utöver det så finns lite inslag av övernaturligt i och med att Ella upplever en del förändringar både fysiskt och psykiskt som har samband med Isabellas liv fyrahundra år tidigare.

Tracy Chevalier har, som vanligt, skrivit en roman som man fastnar i direkt och som man inte kan sluta läsa. Den blå färgen är en lättläst och fängslande historisk berättelse där man får lära sig lite om den kalvinistiska väckelsen på 1600-talet och vad den förde med sig.
Jag har alltid höga förväntningar på Tracy Chevaliers böcker och jag blev inte besviken den här gången heller. Den blå färgen är en mysig och intressant bok.


Mer info om författaren och hennes böcker finns på Tracy Chevaliers websida
Den blå färgen finns att köpa hos t ex

BokbörsenInga kommentarer:

Skicka en kommentar