onsdag 28 februari 2018

Recension: Maestro av Geir Tangen

Titel: Maestro
Originaltitel: Maestro
Serie: Viljar Gudmundson & Lotte Skeisvoll, del 1
Författare: Geir Tangen
Format: Inbunden
Antal sidor: 367
Förlag: Forum Bokförlag
Recensionsexemplar


"Förr var journalisten Viljar Ravn Gudmundsson oumbärlig grävreporter på lokaltidningen i Haugesund. Men efter ett ödesdigert misstag har han helt förlorat arbetslusten, och kämpar numera mest med att hålla sina ångestattacker i schack. En dag får Viljar ett mejl av en självutnämnd bödel som påstår sig vilja straffa människor som undkommit rättvisan. Nästa morgon hittas en kvinna mördad. Och snart dimper ännu ett kryptiskt mejl ner i Viljars inkorg...
Lotte Skeisvoll leder polisutredningen. 32 år ung har hon redan utnämnts till kriminalkommissarie, även om Lotte själv - paragrafryttare och närmast tvångsmässigt överambitiös -tycker att hon borde ha fått chansen betydligt tidigare. Men nu möts hon av en gärningsman som ständigt ligger steget före. Först när det framkommer att morden verka spegla scener ur populära deckare står hon inför ett genombrott."

---------------

Jag har inte läst böcker av speciellt många norska författare så jag blev jättenyfiken på den här boken när jag fick förfrågan om att läsa den. Maestro är också Geir Tanges debutroman och debuter är jag väldigt svag för.

Huvudpersonerna journalisten Viljar Gudmundsson och kriminalkommissarie Lotte Skeisvoll är båda lite annorlunda personer. Viljar har problem med ångest och har svårt att hantera vardagen.
Lotte är maniskt noggrann och vet bara ett sätt att utföra jobbet - hennes sätt, vilket innebär att grotta ner sig i detaljer och glömma bort att också titta utanför sin egen lilla box.  Jag har arbetat med sådana här personer och det kan driva en till vanvett, man får ingenting gjort för att det ska petas i detaljer.
Trots att ingen av personerna, än så länge i alla fall, är sådana som jag direkt sympatiserar med, så lär jag känna dem så pass bra att jag reagerar på båda och det är ett gott betyg när det gäller personbeskrivningar. Jag tror också att när man kommer dem närmare, vilket man lär göra i kommande böcker i serien, så blir man mer positivt inställd till dem.
Jag tycker om att mördaren har en röst i boken. Det får mig att sakta börja pussla ihop en bild av hen och hens motiv till gärningarna.

Tempot i handlingen är precis perfekt, som läsare drivs jag hela tiden framåt och vill läsa "bara en sida till" för att få reda på vad som händer sen.
Maestro är en spännande och lättläst bok med oväntade vändningar som emellanåt kollrar bort mig helt men som samtidigt får mig att vilja läsa mer. Som debutroman är jag imponerad av den här boken och jag ser verkligen fram emot nästa del i den här serien!


Tack Forum bokförlag för rec.exet!


Maestro finns att köpa hos t ex

Adlibris Inbunden/E-bok
Bokus Inbunden/E-bok
CDON Inbunden1 kommentar:

  1. Tusen takk for en fantastisk fin anmeldelse. Det setter jeg virkelig stor pris på. Du vil (som du sier) komme mye nærmere innpå Viljar og Lotte i de to kommende bøkene i trilogien. Ha en fin dag, og nok en gang ... TAKK!

    SvaraRadera