onsdag 21 februari 2018

Recension: Jag är Fiona som dödar av Urban Johansson

Titel: Jag är Fiona som dödar
Författare: Urban Johansson
Format: Danskt band
Antal sidor: 299
Förlag: Grim förlag
Recensionsexemplar

"Fiona är arton när hennes inre väggar spricker och tjäran rinner ut. Alltför många ofrivilliga möten har nått sin kulmen. År efter år , svin efter svin - det måste få ett slut. De som tagit hennes själ medan de roat sig med hennes kropp måste betala priset.
Samtidigt lockar ett annat liv. Det hela och rena livet där kärleken till litteraturen, konsten och musiken sakta läker ständigt blödande sår genom det vackra som mästarna förmedlar bortom tid och rum.
Frustration och ångest blir förödande i kombination med vrede och handlingskraft.
Hon blir Fiona som dödar."


---------------------------------

Jag fick en förfrågan från författaren om jag ville läsa hans bok och även om ämnet verkade tungt så lät boken väldigt intressant så jag tackade ja.

Den här boken fick mig direkt att tänka på en artikel jag läst nyligen om en flicka som utnyttjats sexuellt och som gör sig av med sina demoner genom att föreläsa och försöka förhindra att andra råkar ut för det hon råkade ut för. Fiona utrotar sina demoner på ett mer handfast sätt och ser till att de som förgripit sig mot henne får betala för det de gjort. Även om man kan ha lite invändningar mot att ta till så grovt våld som Fiona gör så kan jag ändå förstå känslorna som driver henne. Och jag kan förstå hämndbehovet. Det som jag uppskattade mest var att hon såg till att både förövarna och omvärlden fick reda på varför hon dödade dessa personer.
Slutet av boken var inte riktigt vad jag hade väntat mig  och den fick mig faktiskt att undra hur det gick för Fiona sen. Jag hoppas verkligen att hon fick ett liv fyllt av både vacker konst och god litteratur.

Jag är Fiona som dödar är en annorlunda thriller om ett tungt ämne. Och då menar jag annorlunda på ett positivt sätt. Språket är nästintill poetiskt och det gör berättelsen ännu mer gripande. 

Det är väldigt svårt att skriva om en sådan här bok utan att avslöja för mycket av handlingen så jag tänker inte skriva så mycket utan uppmanar bara: LÄS DEN!

Tack Urban Johansson för rec.exet!

Jag är Fiona som dödar finns att köpa hos t ex

Adlibris Danskt band/E-bok
Bokus Danskt band/E-bok
CDON Danskt band/E-bok


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar