söndag 25 april 2021

En smakebit på søndag - En förlorad kärlek

 Än så länge har helgen varit perfekt och vi har fått mycket gjort. På lördagen bestämde vi oss för att det var dags att fixa lite färdiga middagar in i frysen och eftersom vi hade ett stort kålhuvud hemma så lagade vi alltså först en rejäl sats med kåldolmar (ca 6 portioner) och resten fick bli en stor kålpudding (ca 6-8 portioner).  På eftermiddagen kom ett par lass med grus och vi och grannen fick nytt grus på infarten till garaget så då hade maken att göra hela eftermiddagen och jag kunde sitta inne och läsa. Så vi fick mycket gjort på lördagen. Söndagen blir nog som vanligt en planeringsdag, dvs göra matlista och inköpslista för kommande vecka och planera in annat som ska göras under veckan. Men söndagen börjar med En smakebit på søndag som den här gången anordnas av Betraktninger ~ tanker om bøker.

--------------

Min smakbit kommer från sidan 119 i En förlorad kärlek av Alyson Richman (titeln är länkad till förlagets sida där det finns mer info om boken)

"Den fjortonde mars, bara två veckor efter mitt bröllop och när min man redan var i England, gav Hitler den tjeckoslovakiska regeringen ett ultimatum om kapitulation. Senare samma dag rullade tyska stridsvagnar över den tjeckoslovakiska gränsen, och morgonen därpå var tyskarna i Prag. Slovakien deklarerade sin självständighet, och det som återstod av landet annekterades av Tredje riket och blev protektoratet Böhmen - Mähren.

Jag stod vid de höga fönstren i vår lägenhet och såg stridsvagnarna rulla in i staden. Gatorna kantades av människor. Några jublade, men de flesta tjecker tittade på med bedrövelse när tyskarna intog vår stad.

Efter några dagar hade Hácha, den nytillträdde presidenten, avskaffat parlamentet och alla politiska partier, och dessutom offentligt fördömt "judarnas inflytande" i Tjeckoslovakien."

11 kommentarer:

 1. Den har jag fall sett i mitt flöde. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 2. underbart, kåldolmar är en riktig favorit! Skulle gärna tagit en smakbit, tack för den litterära smakbiten, trevlig söndag.

  SvaraRadera
 3. Låter riktigt intressant. Tack!

  SvaraRadera
 4. Tack för smakebiten, den kanske jag läser så smånigom.

  SvaraRadera
 5. Mannen min har nettopp vasket verandaen og ryddet i hagen, så i dag tenkte vi å gjøre ting inne. Nå sitter han og syr nye duker til meg av en sari jeg fant på bruktbutikken :-) Og jeg blogger. Perfekt arbeidsfordeling!
  Ha en riktig fin søndag!

  SvaraRadera
 6. Låter som något för mig. Tack för smakbiten.

  SvaraRadera
 7. Tack för smakbiten!Känner igen boken.

  SvaraRadera
 8. Tack för smakbiten. Är lite nyfiken på den boken.

  SvaraRadera
 9. Jag har en del kunskapsluckor angående Tjeckoslovakiens historia. Kanske vore en roman ett bra sätt att lära sig mer? Tack för smakbit, trevlig söndag

  SvaraRadera
 10. Lite nyfiken på den här. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 11. känner inte riktigt igen den här boken. tack för smakebiten!
  kålrätter är gott. jag brukar göra kålpudding i lergryta. det blir jättegott

  SvaraRadera