fredag 9 april 2021

Fem en fredag vecka 14: Från knopp till tå

 

Inatt har jag sovit riktigt bra och nu har jag nog hittat den ultimata tidpunkten då jag ska lägga mig för att få mest antal sovtimmar i sträck. Jag ska alltså lägga mig vid 02.00 - 03.00 på natten för då sover jag 6-7 timmar i sträck, lägger jag mig tidigare så sover jag bara 3-4 timmar innan jag vaknar och kan sen inte somna om mer än i korta snuttar på ca 1 timme i taget. Lägger jag mig senare än 03.00 sker samma sak - jag sover 3-4 timmar i sträck och så vakar jag och då kan överhuvudtaget inte somna om igen.
Nu är det i alla fall dags att svara på elisamatildas frågor i Fem en fredag, där rubriken är

FRÅN KNOPP TILL TÅ

---------------

1. Hur känns det i kroppen den här veckan?
Som vanligt förutom att ena foten börjat svullna igen. Det tråkiga är att vi nu vet att det är ett mekaniskt fel, dvs det är dynan i rullstolen som är boven i dramat. Jag köpte en ny som fungerade bättre och svullnaden började  gå ner men då uppstötte andra problem (den dynan är tvvärr lite för stor för rullstolen så den hamnar "på sniskan" och glider när man gör överflyttningar). Så jag får nog leva med den här "dåliga" dynan ett tag till och försöka prova ut en som är bättre anpassad till rullstolen.

2. Vad gör du för att träna knoppen?
Läser mycket (böcker både skönlitterära och fackböcker, dagstidningar) bloggar, organiserar hemma och försöker lära mig nya saker (just nu hur sparande i fonder och aktier fungerar)

3. Vilken typ av aktivitet gör en dålig dag till det bättre?
Att få komma ut lite, även om det innebär att sitta i bilen och vänta medan maken går in i butiker. Man ser ju i alla fall andra människor (om inte annat så på avstånd), men bättre det än att bara sitta hemma och bara se grannarna som går förbi. Och nu väntar vi också på bättre väder så jag kan bege mig ut för att testköra min nya elrullstol.

4. Vad är vardagslyx för dig?
God mat, bra läsning, många paket i brevlådan.

5. Hur känns det i sinnet om våren?
Lättare - våren har på ett sätt redan flyttat in hos oss genom att vi försår en massa växter inomhus för att sätta ut sen när det blivit varmare ute. Jag ser också fram emot att träffa brorsbarnen ute när det blivit så varmt att t o m jag kan sitta ute utan att frysa alltför mycket.

11 kommentarer:

 1. Du borde få hjälp till bra kudde av någon ergonom... även jag som är rörlig och kan göra nästan vad jag vill, kan känna mig lite "inlåst", detta år har inte varit roligt... barnbarnen i scouterna grillar inte ute, bara de små barnen, tråkigt för ungdomar.

  SvaraRadera
 2. Visst känner man sig lite isolerad, det hjälps inte. Men vi får väl hoppas att man får fart på vaccinationerna så att folk kan få börja röra på sig lite igen. Vi får i alla fall gå ut och det är inte i alla länder som det är helt självklart i dessa pandemitider.
  Ha en behaglig helg!

  SvaraRadera
 3. Många paket i brevlådan är verkligen lyx =) Ha en trevlig helg!

  SvaraRadera
 4. Nog känner man sig lite begränsad, då går inte att komma ifrån. Och även när man fått sina vaccinationer (jag har fått min första), så gäller det att hålla sig på sin kant, med tanke på andra. Ibland önskar jag att jag hade fått ge min vaccination till min son. De är ju i en aktiv ålder. och har lite svårare än oss gamlingar att hålla sig ifrån livet. Men det är bara att hoppas på att 50+ också blir vaccinerade snart. Ha en bra helg!

  SvaraRadera
 5. Ja, man vill se folk. Bara det att komma ut och se på annat, kan underlätta. Men kan du inte få en bättre dyna av någon rehab eller något?
  Önskar dig en trevlig fredag, hoppas du får god mat.

  SvaraRadera
 6. även om en är rörlig behöver en komma ut ifrån huset och den närmaste omgivningen för att se något annat. och några andra människor. nu har vi suttit ute på altanen i full vintermundering och druckit kaffe. solen skiner men det blåser förskräckligt

  SvaraRadera
 7. Spennende med pakker i postkassa, særlig om man ikke har bestilt de selv.

  SvaraRadera
 8. Oj, ny rullstol, det blir full fart nu då?

  SvaraRadera
 9. Tycker också att du borde på hjälp med rullstolen. Å el-rullstol verkar vara en riktigt rolig "leksak". En granne här i området har en permobil som hon har trimmat. Hon är cirka 80 år och "rusar" fram med sin trimmade el-moppe. Grejen är också den att hon har en tax som sitter vid hennes fötter. Han älskar att susa fram med matte.
  Sedan tänker jag kommentera dina sovvanor. Nu sitter jag inte i rullstol, men jag har exakt samma erfarenhet som du. Nu har jag iofs alltid varit en nattuggla, men nu som pensionär går det ju faktiskt att lägga sig "mitt i natten" och gå upp "mitt på dagen", nåt jag njuter av kan jag säga:-)

  SvaraRadera
 10. Hoppas du ska trivas med din nya elrullstol. Den ger lite ny frihet då du slipper att bara sitta i bilen..Att lära sig investera är en himla bra grej, man kan verkligen göra skillnad, men det kräver också mycket kunskap. Lycka till med placeringarna!

  SvaraRadera
 11. Paket i brevlådan är spännande :)

  SvaraRadera