söndag 30 december 2018

En smakebit på søndag - Den som ser

Den här helgen har det inte blivit mycket gjort! Eftersom det mesta av förberedelserna inför nyårsafton redan är klara har vi kunnat bara ta det lugnt och sitta och läsa den här helgen. Den enda hos oss som inte bara slöat är maken som kapat ved och varit och handlat, men utöver det har han också tagit det lugnt. På lördagen hände inte mycket och jag kan tänka mig att söndagen blir ungefär likadan. Men söndagen börjar i alla fall med En smakebit på søndag som den här gången anordnas av Betraktninger ~ tanker om bøker. Det går ut på att man ska bjuda på en smakbit från boken man läser och det finns bara en regel = no spoilers!

--------------

Min smakbit kommer från sidan 27 i Den som ser av Joe Heap (titeln är länkad till Bokus och där finns mer info om boken)

"Att hamna vilse är alltid en risk. En chans att träffa nya människor! skulle hon skämta och se gravallvarlig ut. Men egentligen är det frustrerande. Hon skulle vilja fråga seende människor hur det är att veta var allting finns när man står still. Hur det är att veta att gångvägen svänger till höger, att det växer träd där borta, att det finns en sjö vid horisonten. Ser de dessa saker hela tiden, eller ser de dem en sak i taget? Är det jobbigt att se alla de där sakerna?
Hon vet att seende människor kan bli distraherade av det de ser, som mannen som krockade med bilen på grund av en skrikig reklampelare. Är det svårt att se och prata samtidigt, eller att gå? Hon antar att det är som att gå med käppen, man blir van vid att göra två saker samtidigt."


13 kommentarer:

 1. ja, det måste vara svårt att föreställa sig vad en seende ser för en som är blind. och vice versa. tack för smakebiten!

  SvaraRadera
 2. Vilken intressant smakbit. Så har jag aldrig tänkt.

  SvaraRadera
 3. Så länge man ser så är det ju liksom självklart hur man ser. Jag är ju inte blind, men ser väldigt dåligt och jag brukar undra hur man ser när man ser "normalt" :)

  SvaraRadera
 4. Tack för smakbiten. Intressant! Den här står oläst i hyllan än så länge

  SvaraRadera
 5. Så flott smakebit! Ønsker deg et godt nytt leseår :)

  SvaraRadera
 6. Tack för intressant smakbit! Svårt att fullständigt föreställa sig hur det är innan ett sinne fallerar. Smärtsamt medveten om det då min hörsel gått från fullt normal till riktigt dålig på bara några år p.g.a sjukdom. På det sättet förstår man också att andra inte förstår problemet, vilket ju är ett problem... ;)

  SvaraRadera
 7. Väldigt intressant och tankeväckande smakbit! Har dålig syn och tänker ibland på att den inte blir bättre samtidigt som jag försöker att inte tänka på det.

  SvaraRadera
 8. intressant smakbit, jag jobbade några år med en blind man... han tyckte det var jobbigt när alla tystnade i korridoren, för då visste han inte var de var.

  SvaraRadera
 9. (den som är född blind kan inte ha hund, för de vet inte hur världen ser ut)

  SvaraRadera
 10. Tack för smakbiten Jag har blivit nyfiken på boken, mycket tack vare omslaget.

  SvaraRadera
 11. Mycket intressant smakbit. Letade förut efter denna på biblan men fann den inte. Kanske är den så purfärsk. GOTT NYTT ÅR

  SvaraRadera
 12. Intressant smakbit av en bok jag inte kände till.

  SvaraRadera