tisdag 11 december 2018

Recension: Under Fårös himmel av Ronnie G. Lundin

Titel: Under Fårös himmel
Författare: Ronnie G. Lundin
Format: Häftad
Antal sidor: 330
Förlag: Vaktel förlag
Recensionsexemplar

"Gerborg Hamars kan se saker ingen annan kan se. Hon blir misstrodd och kallas häxa till sin egen och familjens stora förtvivlan. Under en säljakt driver femton Fåröbor iväg på ett isflak och försvinner i fjärran. Efter en vecka är det enbart Gerborg som tror att männen ännu är vid liv.
Stämningen på isflaket sjönk varefter dagarna gick. Man försökte s gott det gick att hålla reda på dagarna och samtidigt hålla hoppet vid liv. Tidigt hade man flått sälarna och med deras skinn kunnat få lite extra skydd mot kylan. Vinden slog om igen och man hade svårt att orientera sig var man var."

------------------------------

Jag läste Gården vid Fårö strand i början av året och jag tyckte väldigt mycket om den så jag blev jätteglad när författaren tog kontakt och frågade om jag ville läsa den här också.

Jag tycker det är roligt att läsa historiska romaner lite då och då och förhoppningsvis är det nånting som också fastnar av den historia jag läser i romanerna. De här böckerna var därför lite extra speciella för mig eftersom jag vet mycket lite om gotländsk historia och böckerna då blir en bra inkörsport till att lära sig mer. En extra krydda med den här boken är också att händelsen med männen som drev iväg på ett isflak verkligen har hänt.Bilden på omslaget visar en tavla som hänger i original i Fårö kyrka som påminnelse om den händelsen.

Precis som i den tidigare boken märks det tydligt att författaren gjort ordentlig research och verkligen använt sig av sitt kunnande inom området när han skrivit boken och det gör det såklart extra intressant att läsa boken.

Jag tycker väldigt mycket om de olika karaktärerna i boken, de är alla så trovärdiga och verkliga att det känns som om man rörde sig mitt i bland dem och man blir engagerad i det som sker i deras liv. Livet på den tiden var verkligen inte lätt och t ex Gerborgs situation är ganska hemsk, där hon hela tiden måste akta sig för att säga eller visa vad hon känner och "ser" så att hon inte ska bli anklagad för att vara häxa, måste ju ha varit minst sagt ångestframkallande, speciellt som det ändå snackas en hel del bakom ryggen på henne.

Under Fårös himmel är en lättläst, engagerande och spännande historisk roman om en händelse som nog många inte vet så mycket om. För mig var det här något helt nytt och jag är väldigt tacksam för att jag nu fick lära mig något nytt genom att läsa den på ett så här intressant och lättläst sätt. Jag ser verkligen fram emot fler böcker av den här författaren!

Tack Ronnnie G. Lundin för rec.exet!

Min recension av förra boken

Gården vid Fårö strand

Under Fårös himmel finns att köpa hos t ex

Adlibris Häftad
Bokus Häftad
CDON Häftad


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar