lördag 15 december 2018

Recension: De aderton av Anton Berg

Titel: De aderton
Författare: Anton Berg
Format: Inbunden
Antal sidor: 392
Förlag: Bookmark förlag
Recensionsexemplar

"När radiojournalisten Axel Sköld gör efterforskningar inför en dokumentär snubblar han över ett märkligt samband. En och samme man tycks vara inblandad i tre historiska dödsfall: mordet på Olof Palme, vapeninspektören Algernons påstådda självmord och journalisten Cats Falcks dödliga bilolycka.
Allt börjar som en konspirationsteori, men när Axel Sköld gräver vidare uppenbarar sig kopplingar till ett svenskt konungamord och en dold organisation med rötter i 1700-talet. Sällskapet visar sig vara aktivt än i dag, på höga poster i samhället. I sin strävan att bibehålla makten gör de allt för att dölja sanningen och snart visar det sig att ännu en ministers liv svävar i fara."

--------------------------------

De aderton är Anton Bergs debutroman och redan det gjorde att jag blev intresserad av boken, är man svag för debutromaner så är man.Anton Berg är en svensk radioproducent och dokumentärjournalist som gjort radiodokumentärer i t ex P3 och den bakgrunden på författaren till en sådan här bok gör boken såklart dubbelt så intressant.

Jag tycker man för tillfället stöter på de här tre dödsfallen lite överallt men så är det ju också tre olösta, lite mystiska dödsfall som fler än en funderat över och som grund i en konspirationsteori är de ju klockrena. Det är inte negativt i sig att de dyker upp så ofta, det är alltid lika underhållande och intressant att se hur författaren lägger upp det hela. Problemet blir snarare att hålla isär berättelserna i de olika böckerna.

Berättelsen känns trovärdig och jag tycker, som vanligt, att det blir lite extra intressant när händelserna också har historiska kopplingar. Konspirationsteorier   är alltid spännande, speciellt när fallen det rör sig om är välkända och tidsmässigt inte alltför gamla utan sådana som jag också kommer ihåg ursprungsrapporteringen om och som diskuterades hemma på den tiden.

De aderton är en intressant och spännande debut och jag hoppas att författaren kommer med en uppföljare snart, för det finns ju öppningar för en fortsättning.

Tack Bookmark förlag för rec.exet!De aderton finns att köpa hos t ex

Adlibris Inbunden/E-bok
Bokus Inbunden/E-bok
CDON Inbunden


1 kommentar:

  1. Jag har den oläst här hemma. Har inte hunnit med att läsa och recensera den ännu tyvärr..

    SvaraRadera