tisdag 4 december 2018

Recension: Tiga är guld av Lyndsay Faye

Titel: Tiga är guld
Originaltitel: Seven for a Secret
Serie: Timothy Wilde
Författare: Lyndsay Faye
Översättning: Jessica Hallén
Format: Pocket
Antal sidor: 439
Förlag: Pocketförlaget
Hyllvärmare 2018

"Lynsay Faye slog igenom med New Yorks gudar, en tät och rafflande kriminalhistoria från mitten av 1800-talet, som hyllades för sin inlevelsefulla och trovärdiga skildring av New York.
I Tiga är guld återvänder hon till den irländske polismannen Timothy Wilde och hans kamp för överlevnad i en stad präglad av fattigdom och konflikter mellan olika invandrargrupper.
Med två decennier kvar till slaveriets avskaffande blomstrar människohandeln i USA. När en grupp slavhandlare kidnappar en familj dras Wilde och hans bror Valentine in i ett nät av intriger där människor satt i system att tjäna pengar på andras lidande."

-------------------------

Jag läste första delen, New Yorks gudar (länk till recension finns längre ner på sidan), för ett par år sedan och tyckte den var toppenbra så jag skaffade del 2 också. Tyvärr har den stått som hyllvärmare i bokhyllan sedan dess, men nu var det äntligen dags.

Miljön är precis lika ruffig och skitig som i första delen och  det är med live som insats man går ut på kvällarna i dåtidens New York. Poliserna är korrumperade och minst lika våldsamma som bovarna, lag och rätt handlar mest om vem som är starkast och/eller har mest vapen och makt, och det är inte alltid polisen för starkast betyder oftast också den som har mest pengar. Resultatet blir att allt och alla kan köpas.
De här böckerna handlar om tiden då New Yorks poliskår bildades och det var inte precis med höga ideal och oförvitliga lagens män som det i såna fall grundades. Nog för att politikerna idag inte alltid är riktigt rumsrena men i jämförelse med politikerna i Fayes romaner är de faktiskt nästan på dagisnivå.

Trots att både miljö- och personbeskrivningarna i boken är nästintill svarta, och det brukar jag inte gilla, så fascineras jag av de här böckerna och får små flashbacks från filmen Gangs of New York (trailer från filmen finns i recensionen av New Yorks gudar). Tiga är guld är mörk, våldsam och fruktansvärt spännande. Jag vill gärna läsa tredje delen också men har inte sett att den skulle ha översatts till svenska så den får jag nog läsa på engelska.

Mer info om författaren och hennes böcker finns på Lyndsay Fayes websida
Min recension av första delen i serien

New Yorks gudar

Tiga är guld finns att köpa hos t ex

Adlibris E-bok
Bokus E-bok
CDON E-bok
Bokbörsen Pocket/InbundenInga kommentarer:

Skicka en kommentar