måndag 8 juli 2019

Recension: Disekvilibrium av Oskar Källner

Titel: Disekvilibrium
Författare: Oskar Källner
Format: Häftad
Antal sidor: 254
Förlag: Fafner förlag
Recensionsexemplar

"Sju noveller som sträcker sig mot en avlägsen framtid, skär genom parallella dimensioner och landar i förunderliga verkligheter."

----------------------

Jag fick en förfrågan från författaren om jag ville läsa den här boken och tackade ja. Science fiction är en genre som jag oftast aktivt undviker men lite då och då provar jag ändå på för det kan ju dyka upp något som kanske funkar för mig. Det retar mig nämligen att det finns en genre inom litteraturen som helt enkelt inte fungerar för mig, jag är ju i vanliga fall en allätare när det gäller litteratur

Den här boken består av 7 noveller

Mama Sema
Sten mot sten
Casus belli
Vägen till stjärnorna
Den ovana känslan av verklighet
Dödens ängel

och en av orsakerna till att jag vågade mig på den här boken var att jag kunde dela upp läsandet och läsa en novell lite då och då så det inte blev för mycket på en gång. Det fungerade faktiskt bättre än förväntat, jag hann inte ledsna (som jag ibland brukar göra när det gäller sf) och så hann jag smälta en novell innan jag började på nästa. Noveller brukar inte heller riktigt vara "min grej" men här fungerade det alldeles utmärkt. Jag har svårt att välja en favorit just nu eftersom jag fortfarande är så häpen över att jag tyckte så mycket om den här novellsamlingen. Jag tror faktiskt att jag ska läsa om den här boken och det är nog först efter det som jag kommer kunna utse en favorit.

Något jag reflekterade över medan jag läste var att novellerna var så välskrivna att jag inte ens tänkte på att det jag läste var science fiction, dessa hade lika gärna kunnat fungera även utan de typiska sf-inslagen.

Disekvilibrium är en lättläst och mycket välskriven novellsamling som fungerar även för läsare som i vanliga fall inte läser science fiction. Det bästa för mig är att det jag äntligen hittat en författare som skriver science fiction som fungerar för mig!

Tack Oskar Källner/Fafner förlag för rec.exet

Disekvilibrium finns att köpa hos t ex

Adlibris Häftad
Bokus Häftad
CDON Häftad
1 kommentar:

  1. Oskar Källner skriver riktigt bra noveller. Han har skrivit många :)

    SvaraRadera