söndag 10 november 2019

En smakebit på søndag - Albino

Vi hade inga planer för den här helgen men i fredags började maken bli rastlös och funderade lite på vad vi skulle kunna hitta på. Det hela slutade med att när vi gick upp på lördagen så insåg vi båda att vi varken orkade eller hade lust att åka iväg någonstans utan hellre stannade hemma. Så lördagen tillbringade jag omväxlande med att läsa i köket och ligga i soffan och se på tv (fast jag somnade faktiskt ett par gånger). Söndagen är vår tv-tittardag nuförtiden så innan det är dags att installera sig i soffan framför tv:n får vi försöka få undan allt det vanliga som ska göras. Men söndagen börjar med En smakebit på søndag som den här gången anordnas Flukten fra virkeligheten.  En smakebit på søndag går ut på att man ska bjuda på en smakbit från boken man läser och det finns bara en regel = no spoilers!

-------------------

Min smakbit kommer från boken jag precis börjat läsa, från sidan 11 i  Albino av Mons Kallentoft & Anna Karolina (titeln är länkad till förlagets sida där det finns mer info om boken)

"Vart fan tog Daniel vägen?
Försvann han med den där tjejen han pratade med nyss? Abbe kisar för att se bättre, men det flimrande ljuset från strålkastarna i taket bränner som solstrålar i ögonen, får dem att tåras. Något knyter sig inombords. Maktlösheten drabbar honom då och då, övergår allt oftare i panik. Han kommer att bli blind en dag. Läkaren har uppskattat det till att han har fem år, i bästa fall tio. Sedan -  ett liv i mörker. Hur länge kommer han att minnas hur saker ser ut? Kvinnor? Himlen? På sistone har han kommit på sig själv med att plötsligt stanna upp, bara för att studera exempelvis ett träd lite noggrannare, dess bladverk, stammens mönster. Förundrats över hur fascinerande allting är, saker han annars har tagit för givna. Men varför oroa sig på förhand? Han kanske inte ens lever om fem, tio år. En albino med hans diagnos riskerar att dö i förtid, få hudcancer, problem med lungorna, tarmarna. Det är nu han ska leva.
Här, idag, på Grand Garbo."


15 kommentarer:

 1. Det ska bli spännande att höra vad du tycker om den när du har läst den :)

  SvaraRadera
 2. spännande omslag, tack för smakbiten.

  SvaraRadera
 3. Låter som en helg helt i min smak. Tack för smakbiten.

  SvaraRadera
 4. Låter så skönt med en lugn helg.
  Den här serien har jag läst första boken i men fastnade inte alls i den.

  SvaraRadera
 5. Det er deilig å ha både lørdager og søndager uten at man skal noe spesielt. Jeg har lest og sett på TV. Men også jobbet med nettsiden (LibraryThing) hvor jeg legger inn alle bøkene mine. (Ikke de jeg leser, men de jeg eier - Jeg bruker Bokelskere og Goodreads for det jeg har lest). (Pluss excell ark :-D)
  Ha en riktig fin søndag!

  SvaraRadera
 6. Låter som en väldigt skön helg.
  Tänk, jag stör mig oerhört på typsnittet på 'Albino' på omslaget. Fånigt! Men det är en stilig tjur i alla fall :)

  SvaraRadera
 7. så hemskt att vänta på att bli blind. tack för smakebiten!

  SvaraRadera
 8. Lugna dagar/helger är skönt, har bestämt mig för en sån dag idag innan ny vecka tar vid. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 9. En gripande smakbit, jag har ibland funderat över vilket sinne som är mitt viktigaste. Och jag tror faktiskt att det är just synen. Visst lever man kanske ett bra liv även om man inte kan se, men så tråkig världen skulle te sig. Har inte läst Kallentoft då jag läser så få deckare. Tack för smakbit, trevlig tevekväll!

  SvaraRadera
 10. Tack för smakbiten. Inte läst något av den författarduon.

  SvaraRadera
 11. Den har jag läst! Hoppas du gillar den!

  SvaraRadera
 12. Jag köpt på mig första boken i serien men har inte läst den ännu. Tack för smakbiten.

  SvaraRadera
 13. Har läst alla dom andra så denna som jag nyss köpt ligger i läshögen. Tack för smakbiten.

  SvaraRadera
 14. Tack för smakebiten, har inte läst någon i den här serien.

  SvaraRadera