fredag 15 november 2019

Recension: Höjden av förändring av David Eriksson

Titel: Höjden av förändring
Författare: David Eriksson
Format: Häftad
Antal sidor: 273
Förlag: Type and Tell
Recensionsexemplar

"Hej! Jag kan tyvärr inte svara just nu eftersom jag stängt av min telefon, tagit ut SIM-kortet och sedan flyttat tusen kilometer norrut. Om det var något viktigt ber jag om ursäkt, men det kommer att bli krångligt: jag nås för närvarande bara via brev. Om du insisterar på att det är viktigt, ring min syster och hon löser något sätt att nå mig. Om du inte vet vem min syster är, kan detta samtal omöjligen vara viktigt. Ha en fortsatt trevlig dag!"
Höjden av förändring är en tidvis humoristisk, tidvis sorglig berättelse om vad som händer när man byter Huvudstadens 1 000 000 invånare mot Vemforshöjdens 33. Vad som händer när man faktiskt vågar ta det där steget som innebär Stor Förändring. Som många pratar om, men väldigt få genomför."

----------------------

Jag fick  en förfrågan från författaren om att läsa den här boken och eftersom själva presentationen lockade så tackade jag ja med förbehållet att det kunde ta lite tid innan jag kunde ta mig an den. Som tur är så tyckte författaren att det var OK och att det inte var några problem med att vänta ett tag på recensionen. Trots att mina läsahögar just nu är rätt så stora med böcker som jag tackat ja till eller beställt själv innan den här boken så har den legat och lockat mig där mitt i en av högarna och nu fanns äntligen en liten lucka så jag kunde ta mig an den. Som grädde på moset är Höjden av förändring David Erikssons debutroman och jag är ju väldigt svag för debuter.

 Den här boken handlar om en 30-åring som helt plötsligt inser att han kan bli ekonomiskt oberoende om han säljer det han har i Stockholm och flyttar upp i "ingenstans" i Norrbotten. Boken är skriven i dagboksform med en dag i korta kapitel där dagens stora händelser berättas om. Jag blir väldigt glad på de personbeskrivningar av grannar och diverse andra udda existenser som finns i boken, karaktärerna är alltigenom trovärdiga och precis så udda som de kan kännas "ute på landet" när man är van vid  de strömlinjeformade stadsmänniskorna.

Trots att jag inte längre är i 30-årsåldern så fanns det en hel del igenkänning i situationerna och funderingarna i boken. Jag har alltid bott i städer men för 10 år sedan genomgick vi (maken och jag) den Stora Förändringen, dvs flyttade ut på landet. Visserligen inte riktigt lika drastiskt och inte av samma orsak som bokens huvudperson, vi bor fortfarande ganska nära en större stad, men i praktiken ändå ute på landsbygden där det blir kolsvart ute på kvällar/nätter för att det inte finns gatlyktor och där folk fungerar på ett helt annat sätt än i städerna. Och där 2 bilar i timmen på Stora vägen klassas som rusningstrafik och där folk har sitt eget sätt att tänka och lösa situationer. En del av igenkänningen kommer också från det faktum att jag själv från början är norrifrån och tycker vissa personbeskrivningar träffar mitt i prick när det gäller personlighetstyper där uppe.

Det finns mycket i den här boken som får mig att le och jag uppskattar verkligen den humor och värme som finns i berättelsen om storstadsmänniskan som flyttar ut på "vischan". Höjden av förändring är en väldigt lättläst och underhållande bok som jag verkligen tyckte om. Jag hoppas nu att David Eriksson fortsätter att skriva och kommer med fler böcker för jag vill väldigt gärna läsa mer av den här författaren.

Jag har bjudit på en smakbit från boken i ett annat inlägg HÄR

Tack David Eriksson för rec.exet!

Höjden av förändring finns att köpa hos t ex

Adlibris Häftad/E-bok
Bokus Häftad/E-bok
CDON Häftad
1 kommentar:

  1. Den kommer jag att köpa!!! Tusen tack för tipset och recensionen :)

    SvaraRadera