onsdag 13 november 2019

Recension: Yxskeppet av Jens Henrik Jensen

Titel: Yxskeppet
Originaltitel: Økseskibet
Serie: Nina Portland, del 1
Författare: Jens Henrik Jensen
Översättning: Leif Jacobsen
Format: Inbunden
Antal sidor: 493
Förlag: Bokförlaget Polaris
Recensionsexemplar

"Plötsligt får hon syn på honom igen. _Huvudpersonen i fallet hon inte kunnat släppa. Den leende ryske sjömannen som mördade hela besättningen med en yxa - men mirakulöst undslapp sitt straff.
Under en kurs i Estland börjar kriminalassistent Nina Portland nysta i det över tio år gamla fallet, en mystisk och blodig historia från hennes första år som polis. Hon bestämmer sig för att lösa det en gång för alla. Helt utan uppbackning och utan att nämna det för sina chefer i Esbjerg.
Ninas besatthet sätter igång ett maskineri hon omöjligen kan överblicka. Plötsligt befinner hon sigi centrum av en historia som inbegriper den ryska maffian, den brittiska säkerhetspolisen och islamistiska fundamentalister.
Starka krafter vill se Nina Portland död, men vem är vän och vem är fiende? När hon väl inser hur farlig hennes uppgörelse med det förflutna är har det blivit för sent att dra sig ur..."

----------------
Yxskeppet är första delen i Jens Henrik Jensens serie om Nina Portland. Den här serien är en tidigare trilogi av Jensen men ges ut först nu på svenska. Jag älskade Oxenserien och blev såklart intresserad när det kom en annan serie av samma författare.

Trots att det berättas väldigt mycket om Nina, hennes bakgrund och nuvarande situation så får jag inte riktigt någon känsla för henne, hon är inte en karaktär som jag direkt får en relation till och/eller fastnar för, snarare tvärtom, jag blir mer och mer ointresserad av henne ju mer jag läser om henne. Jag har också ganska svårt att förstå varför hon är så besatt av händelsen med Yxskeppet. Vad är det som gör att hon inte kan släppa det?

Själva intrigen påminner mig lite om äldre spionromaner och tempot är under större delen av boken rätt så långsamt och det handlar tidvis mer om allt annat än mysteriet med Yxskeppet. Tempot är relativt långsamt men så småningom får berättelsen lite mer luft under vingarna och det är då det också börjar bli lite mer spännande.

Eftersom jag älskade Oxenserien hade jag såklart väldigt höga förväntningar på den här serien och tyvärr blev jag lite besviken. Det känns som att berättelsen har nästan lite för lång startsträcka för att det ska hinna bli riktigt spännande och karaktärerna är inte tillräckligt udda för att jag ska bli sådär jätteintresserad. Men, det här är bara första delen så kanske att jag upplever det annorlunda när jag väl lär känna Nina bättre. Jag tror också att det var mina alldeles för höga förväntningar på boken som straffade sig lite och att jag då omedvetet jämförde Nina med Niels Oxen och hon drog det kortare strået. En bok säger egentligen ingenting om en hel serie så jag ser ändå fram emot nästa bok om Nina Portland för den kanske fungerar bättre för mig. Det som ändå bådar gott för fortsättningen av serien är att den här boken blev bättre och bättre ju längre jag kom in i boken.

Jag har bjudit på en smakbit från boken i ett annat inlägg HÄR

Tack Bokförlaget Polaris för rec.exet!



Mer info om författaren och hans böcker finns på Jens Henrik Jensens websida

Mina recensioner av Oxenserien

De hängda hundarna
Mörkermännen
Den frusna elden
Lupus

Yxskeppet finns att köpa hos t ex

Adlibris Inbunden/E-bok
Bokus Inbunden/E-bok
CDON Inbunden




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar