fredag 15 november 2019

Fem en fredag vecka 46: Mat


Idag har jag haft så mycket att göra att jag helt enkelt inte hunnit med att svara på frågorna i elisamatildas Fem en fredag, men nu är det dags. Temat idag är

MAT

---------------

1. Vad äter du vid stressade tillfällen?
Beror på tid på dygnet - är det morgon så äter jag ingenting hur stressad jag än är, mitt på dagen måste jag ha nåt och då kan det bli en macka, på kvällen blir det nog ingenting om jag har ätit lunch på dan, har jag inte det så kanske en macka.

2. När blev du senast besviken på en måltid?
Vi hade varit på teater och åt på hotellet här i närheten. Jag förväntade mig inte toppklass på maten men lite bättre hade jag förväntat mig när det ändå var trevligt dukat, bordsservering osv. De smörfrästa morötterna var stenhårda, biffen som skulle vara medium rare var närapå well done, rödvinssåsen alldeles för salt , mycket lite grönsaker på tallriken. Det enda som var någorlunda OK var potatisklyftorna. Det var definitivt inte värt priset på över 300,-/person. Och inte var det speciellt trevligt heller att servitrisen i princip vaktade på en så hon kunde slita tallriken från bordet så fort man stoppat sista tuggan i munnen - man han knappt lägga ner besticken innan hon var där.

3. Vilken mat eller livsmedel som du av någon anledning inte längre kan få saknar du?
Lever! Jag älskar stekt lever, leverbiffar, levergryta osv, men maken hatar lever så det är något vi inte lagar hemma. Men vi har faktiskt planerat att någon dag göra var sin rätt igen så att jag kan få något av lever och då kan maken äta något han gillar istället.

4. Vad är något säsongsbetonat du kan äta året runt?
Kålrotslåda. Det hör ju julen till men är så gott annars också och passar bra till annat än julskinka.

5. Vad beställer du aldrig ute för att du äter det ofta hemma?
Husmanskost. Husmanskost är bäst när det är hemlagat och det mesta vi lagar hemma är husmanskost. Det vill jag alltså definitivt inte ha när jag äter ute utan då vill jag gärna ha nånting lite extra, lite finare mat.

9 kommentarer:

 1. TRE HUNDRA KRONOR!!!???? Jag kan bara konstatera att jag är för gammal nu, hänger inte alls med i prisutvecklingen längre, inte tycker jag det lät prisvärt heller, bra potatisklyftor är inte värt det priset.... dessutom är det inte ok att göra som servitrisen gjorde!

  SvaraRadera
 2. har också med lever. ingen gjorde den så god som mamma. i skolan fick vi en slags sås med mald lever i som jag tyckte var väldigt god med lingon till

  SvaraRadera
 3. vi har gjort kålrotslåda och även morotslåda på sommaren :)

  SvaraRadera
 4. Vilken tråkig restaurangupplevelse!
  Lever gillar både jag och hunden, vi äter lever ganska ofta. Köper även leverfärs i frysdisken, jättegod att göra färsbiffar av. Kålrotslåda har jag inte tillagat på flera år nu då jag oftast är ensam under julen. Man gör ju inte en liten sats direkt. Men, den funkar ju lika bra att frysa in så vem vet...Trevlig helg

  SvaraRadera
 5. Låter som om du och jag är ganska överens!
  Trevlig fredag!

  SvaraRadera
 6. Vi åt ofta lever förr, men nu när jag är ensam blir det inte av.
  Går man ut och äter vill man verkligen ha valuta för pengarna och det fick du uppenbarligen inte och inte jag heller.
  Ha en skön helg!

  SvaraRadera
 7. Lever är verkligen gott. Kycklinglever går ju dessutom extra fort att laga till, billigt också. Om man äter smörgås (vilket själv inte gör ofta numera) är det superenkelt att göra egen bredbar leverpastej.
  Förstår du blev besviken på den måltiden, lät inget vidare. ;)

  SvaraRadera
 8. Kul att du också gillar lever. Det är nog inte så många som äter lever längre, troligen för att den knappt finns att köpa längre.
  Om jag betalar 300 kronor/pers för en middag så vill jag vara supernöjd och inte få undermålig mat. Den restaurangen lär du nog inte besöka igen...

  SvaraRadera
 9. Och jag gillar inte kålrotslåda fast det i allra högsta grad hör till julmat här..

  SvaraRadera