söndag 29 juli 2018

En smakebit på søndag - H som i hök

Lördagen var en till i raden av vidrigt varma dagar. Vi var på bröllop och det var inte svalt ens i kyrkan, trots att det var en gammal stenkyrka (och i såna brukar det vara svalt även när det är varmt ute). Och värre blev det efteråt på mottagningen, då stod luften stilla och svetten bara sprutade. Väl hemma igen hade bonden såklart gödslat på åkrarna så det var svettigt varmt, det luktade äckel och det var fullt med flugor i huset. På kvällen kom det ett par droppar regn men inte tillräckligt för att luften skulle bli svalare. Enligt väderprognoserna ska det regna mer på söndagen så jag håller verkligen tummarna nu, det behövs lite regn. Men söndagen börjar med En smakebit på søndag som anordnas av Betraktninger ~ tanker om bøker. Det går ut på att man ska bjuda på en smakbit från boken man läser och det finns bara en regel = no spoilers!

--------------

Min smakbit kommer från sidan 13 i H som i hök av Helen Macdonald (titeln är länkad till förlagets sida och där finns mer info om boken)

"I verkligheten är duvhökar och sparvhökar inte mer lika varandra än leoparder och tamkatter. Duvhöken är större, ja. Men också mer kompakt, mer mordlysten, farligare, mer skrämmande och mycket, mycket svårare att upptäcka. Duvhöken är ingen trädgårdsfågel, den håller till i de djupa skogarna och är fågelskådarnas mörka graal. Man kan tillbringa en vecka i en skog full av duvhökar utan att se någon, bara spår av deras närvaro. En plötslig stillhet följd av skräckslagna skogsfåglars rop och en känsla av något som rör sig och som man nästan hinner uppfatta. Kanske hittar man en halväten duva liggande i en kaskad av vita fjädrar på marken. Eller så har man tur: vrider på huvudet när man kommer gående på en dimmig ridväg i gryningen och fångar under bråkdelen av en sekund skymten av en fågel som susar förbi och försvinner med de väldiga kloförsedda tårna lätt knutna och blicken fäst på ett avlägset mål. En bråkdel av en sekund som gör att man aldrig glömmer den synen och som får en att hungra efter mer."

10 kommentarer:

 1. tack för smakbiten, jag har lånat en annan bok som heter H

  SvaraRadera
 2. har läst den här märkliga boken. jag gillade den

  SvaraRadera
 3. Den hörde jag mycket om när den kom, många verkar gilla.

  SvaraRadera
 4. Jag har aldrig sett den här boken innan.

  SvaraRadera
 5. H som i hauk har stått på leselisten min lenge. Faktisk så lenge at jeg hadde glemt den av :-) Det regnet her i går, sånn skikkelig sprutregn med lyn og torden. Det gjør at luften kjennes mye friskere ut i dag. Det er deilig.
  Ha en riktig fin sommersøndag!

  SvaraRadera
 6. Den boken trodde jag att jag skulle läsa genast då den kom ut, men så blev det inte, jag har fortfarande inte läst den.

  SvaraRadera
 7. Den här funderade jag på att läsa när den kom, men det har inte blivit av. Än. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 8. Tack för smakbiten! Känner ju igen boken men har inte direkt fått kläm på vad den handlar om eller genre?

  SvaraRadera
 9. Tack för smakbiten. Minns att den här dök upp på många bloggar för ett tag sen. Ja - värmen är plågsam...

  SvaraRadera
 10. Tack för smakbiten! Känner igen författaren och boken.

  SvaraRadera