söndag 1 juli 2018

Recension: Ödets hav av Elisabet Nemert

Titel: Ödets hav
Författare: Elisabet Nemert
Format: Pocket
Antal sidor: 392
Förlag: Pocketförlaget
Hyllvärmare under 2018

"Som genom ett under har Aurora Eken och hennes familj skonats från Digerdöden som härjat på Gotland och ödelagt hela byar. Hon har haft en lycklig barndom på den välbärgade gården och kan nu se fram emot ett gott liv i Visby som hustru åt en tysk förmögen köpman.
Elin Persdotter föddes i den fattiga delen av Visby och när döden skördade hela hennes familj stod hon helt ensa och utblottad. Till slut hittar hon mat och husrum hos Aurora där hon får en tjänst som piga. De båda kvinnorna kommer varandra mycket nära och det är en början på livslång vänskap.
När Gotland invaderas av den danska armén utlöser förräderi och svek en katastrof och livet blir sig aldrig mer likt. Blod färgar marken röd när flera tusen gotlänningar förlorar livet på slagfältet och Aurora och Elin tvingas fly undan kriget. Livet tar nya vägar där svåra prövningar och farofyllda äventyr väntar dem, men också vänskap, tillit och kärlek."

---------------------

Jag har läst några böcker av den här författaren, några före och i alla fall en efter att jag började blogga, och hittills har jag gillat varje bok jag läst. historiska böcker är ju väldigt trevliga att läsa emellanåt och med lite tur så fastnar kanske något i huvudet också när man läser historia på det här sättet.

Jag har besökt Gotland en gång för väldigt länge sedan och har väl tänkt att snart åka dit igen (för att träffa en kompis som bor där), men vet inte så mycket om Gotlands historia. Jag vet att historian sträcker sig långt bakåt och är rätt så brokig men så mycket mer har det inte blivit av att ta reda på. Jag har för ett tag sedan läst en historisk bok som utspelar sig på Gotland, men den utspelade sig under en annan tidsperiod så den här var jättekul att läsa för att få reda på mer. Det var också väldigt intressant att få läsa lite om Ryssland, till exempel om hur styrelseskicket i Novgorod var på den tiden.

En av de saker som jag verkligen tycker om med Nemerts böcker är att kvinnorna ofta är starka, självständiga och går emot tidens konventioner när det gäller kvinnorollen och precis så är det i den här boken också. Både Aurora Eken och Elin Persdotter är karaktärer som är väldigt sympatiska och vars öden man lätt engagerar sig i.

Jag har tyckt om alla de böcker jag läst av Elisabet Nemert och jag blev inte besviken på den här heller. Den är en lättläst och intressant bladvändare. Det här är perfekt läsning för den som tycker om historiska romaner!

Mer info om författaren och hennes böcker finns på Elisabet Nemerts websidaAndra böcker jag recenserat av den här författaren

Den vita liljan

Ödets hav finns att köpa hos t ex

Adlibris Pocket/E-bok
Bokus Pocket/E-bok
CDON Pocket/E-bok


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar