måndag 9 juli 2018

Recension: Cirkusflickan av Pam Jenoff

Titel: Cirkusflickan
Originaltitel: The Orphan's Tale
Författare: Pam Jenoff
Översättning: Sandra Rath
Format: Inbunden
Antal sidor: 352
Förlag: HarperCollins Nordic
Recensionsexemplar

"Året är 1944 och andra världskriget rasar i Tyskland. Sextonåriga Noa har blivit utkastad hemifrån efter att ha blivit gravid. Hon tvingas lämna bort sitt barn och försörjer sig som städerska på en tågstation. En kväll hör hon gråt och upptäcker en godsvagn fylld med övergivna judiska barn. På ren impuls lyfter hon upp ett spädbarn och flyr hals över huvud ut i vinternatten.
Noa och barnet, Theo, blir räddade av ett kringresande cirkussällskap. Men de får bara stanna på ett villkor - Noa måste bli trapetsartist. Hennes lärare är den några år äldre Astrid, en kvinna med ett hemlighetsfullt förflutet som starkt ogillar Noas uppdykande. När kriget hotar deras skyddade tillvaro på cirkusen - och Theos liv är i fara - inser Noa och Astrid att de måste släppa taget om sina hemligheter och våga lita på varandra"

------------------

Så fort jag läste baksidestexten så kände jag att jag ville läsa den här boken, att det här var en bok som skulle passa för mig. Berättelsen är inspirerad av verkliga händelser och det fick mig att bli ännu mer sugen på att läsa boken.

Jag vet ju att det på den tiden var skamligt att bli gravid utan att vara gift, ändå känns det som ett väl hårt "straff" att bli utkastad hemifrån när man är sexton. Och vilket trauma för Noa, att de personer, hennes föräldrar, som hon borde ha kunnat lita på, istället sviker henne totalt. Att sen behöva ge upp sitt barn direkt efter födseln kan inte heller ha varit lätt. När hon räddar Theo från tåget blir jag faktiskt ganska förvånad, jag tycker inte hon känts varken som en modig eller impulsiv person fram tills dess. Det är i och med att hon räddar Theo som jag tycker hon börjar bli intressant.
Astrid är en intressant person ända från början, hon vågar att ta för sig och vet att hon kan klara det mesta, hon är redan från början en överlevare och går efter sina egna regler.

Cirkuslivet på 1940-talet var nog ganska annorlunda än vad det är idag även om jag tror att en del saker lever fortfarande kvar. Det är intressant att läsa om Noas och Astrids träning för att Noa ska kunna uppträda och jag kan faktiskt förstå att hon är rädd första gången, jag hade nog aldrig ens vågat mig så högt upp, speciellt med tanke på den tidens icke existerande säkerhetsanordningar.

Det här är en otroligt spännande berättelse som slutar på ett helt annorlunda sätt än vad jag hade förväntat mig. När jag började närma mig slutet pendlade jag mellan olika scenarion för hur det hela skulle sluta, ändå blev jag överraskad.

Cirskusflickan är en otroligt gripande berättelse som faktiskt fick mig att fälla några tårar. Jag blev väldigt engagerad i de två kvinnornas liv och deras kamp för att överleva. Det är en lättläst och spännande bladvändare som man verkligen blir berörd av. Jag vill väldigt gärna läsa fler böcker av den här författaren!

Tack HarperCollins Nordic för rec.exet!
Mer info om författaren och hennes böcker finns på Pam Jenoffs websida


Cirkusflickan finns att köpa hos t ex

Adlibris Inbunden/E-bok
Bokus Inbunden/E-bok
CDON Inbunden


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar