onsdag 4 juli 2018

Favoriter: Ej skönlitterärt #6

Idag visar jag upp en kokbok igen. Jag läser ganska mycket kokböcker och det gör jag för att inspireras. Det är ganska sällan jag använder recepten i kokböckerna rakt av, de är mest för inspiration så att jag får uppslag till att prova nya kombinationer, kryddningar och tillagningssätt. När det gäller en del maträtter lagar vi första gången efter receptet och därefter modifierar receptet efter vår egen smak.
Den här är en av mina favoriter som jag använder än idag


Spanska och mexikanska köket när det är som bäst av Anna MacMiadhachain  Jan Aaron

Jag köpte den här kokboken (och några till ur samma serie) nån gång på 90-talet och den har blivit en av mina riktiga favoriter som jag läser i än idag och där en av mina favoritrecept finns


Recepten finns ordnade efter område/län och i början av varje "kapitel" finns en kort beskrivning av området och dess matkultur


i den här boken finns ett av de få recept som jag följer nästan exakt när jag ska laga just den rätten. Rätten heter Carbonade de carne (Aragonisk grytstek på oxe) och serveras med sås med choklad i.Det är svårt att tro det men just den chokladsåsen passar perfekt till det här köttet.


På den här bilden finns både chokladsås och en gräddsås baserad på stekspadet. Den här rätten tar lite tid att göra, men å andra sidan så behöver man inte vakta den. Man blandar ihop allt, lägger i köttet och stoppar in det i ugnen, sen är det bara att låta den vara i ca 3-4 timmar så är det klart.  Köttet blir fantastiskt smakrikt och mört.

Jag har totalt 3 böcker från den här kokboksserien och det är så synd att jag inte köpte fler för receptena i de här kokböckerna är riktigt bra.


1 kommentar: