onsdag 4 juli 2018

Recension: Generalens älskarinna del 2 av Lisa Hågensen

Titel: Generalens älskarinna
Serie: Purebred bok 3, del 2/2
Författare: Lisa Hågensen
Format: Häftad
Antal sidor:252
Förlag: Fusce förlag
Recensionsexemplar

"Det är över nu och det är nu det börjar."
Laban

Kriget har brutit ut och vännerna från Norra Hellas riskerar sina liv i en sista strid mot die Herrenvolk."

-----------------------------Sista boken i Purebred-trilogin är alltså uppdelad i två delar och det här är del två (länk till recensionen av del 1 finns längre ner på sidan).Jag bestämde mig ganska tidigt för att både läsa och recensera de här två delarna separat, mest för att kunna ta en liten paus i läsandet - dystopier är egentligen inte riktigt min grej och jag kände att jag nog skulle behöva en liten andningspaus mellan böckerna.

När jag läser de här böckerna slås jag framför allt av hur perfekt utformade de är för att ge målgruppen (unga vuxna) en tankeställare och få dem att fundera (och kanske t o m diskutera) lite mer kring krig och fred, diskriminering osv. Jag tror sådana funderingar och diskussioner behövs för att unga ska kunna ta ställning till en massa saker som sker i vår omvärld.

Det som jag hade lite svårt med när det gäller den här boken var att jag tyckte det blev lite rörigt när samma person till slut kunde ha ända upp till tre olika namn, dvs sitt riktiga som hen haft i första boken, ett täcknamn som dök upp i andra boken och nu dök det upp ett till. Det blev nästan lite för mycket namn på samma person för att hålla reda på. Jag var faktiskt tvungen emellanåt att veva tillbaka en bit för att på vem man talade om.

Jag hade också gärna sett att det funnits en karta över områdena t ex i början eller i slutet av boken. Jag har så mycket lättare att relatera till platser i texten om jag kan se hur platserna förhåller sig till varandra på t ex en karta. Nu kikade jag in på förlagets sida efter att jag läst boken och där fanns precis det jag ville ha, dvs kartan. Jag önskar bara jag hade tittat in redan tidigare.

Problemen med namn och områden/platser kan ha en del att göra med att jag inte precis är en van fantasyläsare ännu, trots att jag numera läser mer ur den genréen än vad jag gjorde tidigare, för mig är det ibland fortfarande lite svårt att ställa om mig till en ny världsbild, även om den bara är fiktiv.

Jag sa redan i min recension av första delen, Flykten från Olympo, att jag ibland har lite svårt för dystopier, men att jag provar ändå på lite då och då för det kan finnas något som fungerar för mig. Och jag måste säga att Purebred-trilogin fungerar alldeles utmärkt för mig! Jag hoppas nu att Purebred inte stannar vid att bli bara en trilogi utan att det kommer en fortsättning också så man får reda på hur det går för ungdomarna...

Tack Lisa Hågensen för rec.exet!

Mina recensioner av de tidigare delarna av Purebred-serien

Flykten från Olympo
Herrefolket
Generalens älskarinna del 1 av 2

Min recension av en annan bok av den här författaren

Hennes ögon blå


Generalens älskarinna del 2 finns att köpa hos t ex

Adlibris Häftad
Bokus Häftad
CDON Häftad


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar