måndag 23 juli 2018

Recension: Judas - en familjetragedi av Astrid Holleeder

Titel: Judas - en familjetragedi
Originaltitel: Judas: een familiekroniek
Författare: Astrid Holleeder
Översättning: Anna Rosenqvist
Format: Inbunden
Antal sidor: 388
Förlag: Bokförlaget Polaris
Recensionsexemplar

"En gangsterboss som blivit rikskändis. En syster som vet om alla hans hemligheter. Ett trasigt förflutet. Och ett rättssystem som behöver hennes hjälp för att sätta honom bakom galler.
Nederländske Willem Holleeder är en av vår tids mest notoriska, ökända brottslingar. Hans karriär tog sin början 1983 i och med kidnappningen av ölmagnaten Freddy Heineken, som hölls tillfångatagen under tortyrliknande förhållanden. Efter några år i fängelse ägnar sig Willem åt utpressning, likvideringar och skumma affärer i Amsterdams Red Light District. I bakgrunden finns systern Astrid, som med honom delar en sårig uppväxt med en alkoholiserad, misshandlande far.
När Astrid till sist bryter tystnaden och vittnar mot sin bror och o den terror familjen levt under, har hon i flera år riskerat sitt liv genom att spela in samtal med honom och låtsas vara hans förtrogna. århundradets rättegång i Nederländerna drar igång, men priset är högt. Astrid lever under konstant mordhot, med ett pris på sitt huvud. Detta är hennes berättelse.
Innan Willem Holleeders närmaste vän mördades, pekade han ut Astrids bror som den skyldige. Han gav honom namnet Judas."

-------------------------

Jag hade en gång i tiden en period då jag läste massor med biografier och memoarer, men under senare tid har det blivit betydligt mindre och jag har bara läst sådant när det varit något speciellt jag blivit intresserad av.

Jag har läst lite om den nederländska kriminella världen i andra böcker och namnet Heineken fick en liten klocka att plinga till. När den kidnappningen omnämndes i tidningarna var jag i den åldern då man inte bryr sig speciellt mycket om sådana nyheter, men jag har sett den kidnappningen nämnas i andra sammanhang, och blev därför väldigt nyfiken. Det har gjorts en film om kidnappningen av Freddy Heineken men jag vet inte om den visats i Sverige. Willem Holleeder försökte stoppa filmen för att han inte var nöjd med hur han porträtterades i filmen


Det är alltid lite läskigt när någon blir hotad till livet för att man gör det som man verkligen tror och tycker är rätt att göra, men när den som hotar är ens egen bror är det för mig helt ofattbart. Jag har själv en helbror som jag har en väldigt nära relation med och bara tanken på att han någonsin, även om vi inte skulle ha varit så nära varandra, skulle ha hotat mig känns fullständigt absurd. Vår pappa sa alltid "Vad som än händer i livet så har ni alltid varandra, så se till att behandla varandra därefter". Så min första tanke när det gäller Willem Holleeder är att han måste vara psykiskt sjuk, ingen vettig människa skulle väl hota sina syskon till livet! Redan syskonens gemensamma bakgrund borde ha gjort att han snarare skyddade sin familj än terroriserade dem. Han kan helt enkelt inte vara helt normal. Kanske har jag en lite romantiserad bild, inspirerad av diverse gansterfilmer, av hur de kriminella alltid skyddar familjen, men det som Willem Holleeder gör känns helt ofattbart. Å andra sidan var han ju annars också en rätt så mordisk person som var rätt så paranoid.
Att Astrid, fullt medveten om vad resultatet skulle bli, ändå angav honom säger väldigt mycket om hennes karaktär.

Berättelsen om Hoolleederfamiljen är intressant, våldsam och riktigt skrämmande. Jag är väldigt glad att jag valde att läsa den här boken, det är bra att ibland påminnas om att man på ett sätt är lyckligt lottad.

Tack Bokförlaget Polaris för rec.exet!Judas - en familjetragedi finns att köpa hos t ex

Adibris Inbunden
Bokus Inbunden
CDON Inbunden

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar