söndag 15 juli 2018

Recension: Solo av Jesper Stein

Titel: Solo
Originaltitel: Akrash
Serie: Axel Steen, del 3
Författare: Jesper Stein
Översättning: Jessica Hallén
Format: Inbunden
Antal sidor: 369
Förlag: Bokförlaget Polaris
Recensionsexemplar

"I den tredje delen i serien om biträdande polischef Axel Steen möter vi nu en man vars liv håller på att falla isär. Axel närmar sig botten med våldsam hastighet. Hans chef Jens Jessen, får ett tips om att den ryska maffian har lyckats placera en mullvad mitt i den danska polisorganisationen och börjar genast undersöka saken. Det dröjer inte länge förrän han har samlat in flera namn på listan över misstänkta. Bland dem finns Axel Steen, vars eskalerande drogmissbruk och nära kontakt med Norrebros kriminella gäng bara gör saken värre.
Mitt i sin kaotiska, självdestruktiva tillvaro tvingas Axel gå emot sig själv och överstiga alla de personliga gränser han en gång satt upp för sig själv. Allt för att vinna den pågående kampen, rädda sitt rykte och rentvå sitt namn."

-----------------------

Hittills har jag i princip haft bra erfarenheter av danska författare, och speciellt då när det gäller deckare/thrillers, så när jag såg den här ville jag såklart prova en bok av ännu en dansk. Solo är tredje boken i serien om Axel Steen och jag har inte läst de två första delarna, men det gick väldigt bra att läsa den här boken fristående.

När jag började läsa var jag länge nästan övertygad om att den här boken inte var nånting för mig. Jag tyckte helt enkelt illa om huvudpersonen och hittade ingenting positivt med honom. Men helt plötsligt gjorde berättelsen en helomvändning och jag fick tänka om och omvärdera mina känslor inför Axel Steen. Det här var också enda gången som jag kände att jag nog borde ha läst de första två delarna innan jag satte igång med den här - hade jag haft klart för mig vad som hänt innan  så skulle jag kanske inte funnit huvudpersonen så alltigenom osympatisk.

Beskrivningen av den danska kriminella världen är väldigt mörk och våldsam och kanske just därför så trovärdig i mina ögon, kriminella organisationer, de som styr dessa och hantlangarna som verkställer är inte precis kända för sin empati med andra. Nu är jag ju lite svag för "Noir"-genréen och det hör till då att de böckerna visar upp det mörka, smutsiga och våldsamma i samhällets bottenskikt.

I och med att jag tycker den här boken är så bra så har jag alltså hittat en till dansk författare vars böcker jag gillar och jag vill definitivt fortsätta med att följa den här serien.  Och ännu en dansk författare har nu hamnat bland Årets favoriter. Nu måste jag bara se till att läsa de två första delarna i serien också!

Tack Bokförlaget Polaris för rec.exet!

Solo finns att köpa hos t ex

Adlibris Inbunden/E-bok
Bokus Inbunden/E-bok
CDON Inbunden


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar