fredag 6 juli 2018

Recension: Holländarn av Birgitta Bergin

Titel: Holländarn
Författare: Birgitta Bergin
Format: Inbunden
Antal sidor: 283
Förlag: Bokfabriken
Recensionsexemplar

"Karins tillvaro rasar samman när hennes pappa dör och hon inser att lögner och hemligheter är orsaken till hennes kärlekslösa barndom. Nu måste Karin ta reda på vem som är hennes riktiga far - för att inte gå sönder.
Det blir början på en resa där Karins sökande leder långt tillbaka i tiden, till nazismens fasansfulla terror och till 1960-talets Halmstad. Varför lämnade hennes pappa familjen? Varför förbjöds Karin att berätta vissa saker för sin lillebror? Och vad är det egentligen för hemlighet som hennes mamma bör på?"

-------------------------------


Den här boken dök upp som en överraskning i brevlådan från förlaget och sånt är alltid välkommet. Jag har läst ett antal böcker (länkar till recensionerna finns längre ner på sidan) av den här författaren och gillat allihopa så jag hade ganska höga förväntningar på boken.

Holländarn är baserad på en sann historia och sådana berättelser är alltid intressanta.Den här historien har författaren fått sig berättad av en vän. Jag kan förstå att man känner att en sådan här historia bara måste skrivas ner, den är ju så känslosam och på ett sätt ganska vemodig.

Berättelsen är uppdelad i tre tidsperioder som börjar med Karins sökande efter sin identitet och sin riktiga bakgrund och går bakåt ända till Förintelsen. I och med att Karin börjar rota i saker och ting börjar hon också minnas en del från sin barndom och det är inte alltid bra minnen. Karin är egentligen inte "min" typ av människa men jag tycker man lär känna henne väldigt väl att även om man kanske inte håller med om det hon gör och tycker så förstår man ändå hur det känns för henne. Att helt plötsligt inse att det finns många hemligheter i familjen och att dessa på verkat familjen så mycket som de gjort måste vara enormt smärtsamt.

Holländarn är en helt annorlunda berättelse än de böcker jag tidigare har läst av den här författaren. Den är känslosam, engagerande och väcker en hel massa funderingar hos mig. Speciellt tänker jag på hur sköra familjerelationer ibland kan vara.

Tack Bokfabriken för rec.exet!

Jag har bjudit på en smakbit från boken i ett annat inlägg HÄR


Mer info om författaren och hennes böcker finns på Birgitta Bergins websida


Mina recensioner av andra böcker av den här författaren

Fångad i Marbella
Ett oemotståndligt förslag
En oemotståndlig affär
Ett oemotståndligt begär


Holländarn finns att köpa hos t ex

Adlibris Inbunden/E-bok
Bokus Inbunden/E-bok
CDON Inbunden


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar