söndag 18 mars 2018

Recension: Gården vid Fårö strand av Ronnie G. Lundin

Titel: Gården vid Fårö strand
Författare: Ronnie G. Lundin
Format: Häftad
Antal sidor: 413
Förlag: Vaktel förlag
Recensionsexemplar
Kaosutmaningen 2018 nr 28

"Den fruktade pesten sveper över Gotland.
Oluff och Gartru får oväntat ta över Hamars gård innan de knappt är giftasvuxna, med sin lillebror Jacob. De kämpar på så gott det går.
I en storm går ett skepp i kvav utanför Fårö. Något oväntat kommer flytande mot Oluff när han är ute för att försöka bärga lasten. Är det kanske Havsfrun som spelar honom ett spratt?
Lorenz av Hamars ätt blir präst på Fårö. Minnet av den förre prästen av samma ätt lever kvar i församlingens sinnen. kommer Lorenz att klara sig bättre?
Gartru får oväntade känslor för en piga som tillfälligt vistas på gården. Förundran och skam blandas, får man känna som hon gör?
Så småningom kommer det nya barn till gården med nya bekymmer. Har dotterns svärfar rent mjöl i påsen? Oluff får bära på en hemlighet han helst inte velat ha. Och den yngste sonen visar sig ha fått mycket av den gamle bysen Hamarsmans humör i arv. Bysen, som ständigt lever i deras sinnen och då och då visar sig för dem."

----------------------

Ibland är det riktigt trevligt att läsa historiska romaner och speciellt gäller när det handlar om sådant man inte läst något eller vet något om sedan tidigare. Jag vet knappt någonting om gotländsk historia så jag blev såklart väldigt intresserad när jag fick förfrågan från författaren om jag ville läsa hans bok. Jag har bara besökt Gotland en gång för länge sedan men har vänner som bor där så det känns nästan lite skämmigt att inte känna till något om ön.

Det jag slås av direkt när jag börjar läsa är hur väl författaren lyckats med både miljö- och personbeskrivningarna. Jag befinner mig verkligen på Gotland på 1500-talet tillsammans med Oluff och Gartru och känner hur de får slita för att klara sig. Oluff är nog min favorit i persongalleriet, han utvecklas till en person som man verkligen kan luta sig emot när det stormar. Samtidigt känner jag ju för Gartru som har "förbjudna" känslor, det var inte lätt att vara kvinna (eller man heller) på den tiden, det var så mycket som var förbjudet och ansågs som synd.

Någonting som jag verkligen uppskattar i den här boken är de gamla "sagor" och skrönor författaren låter läsaren ta del av. Det är alltid lika roligt att få läsa eller t o m höra sådana, de säger så mycket om vad man trodde på och var rädda för på den tiden.

Det märks att författaren är enormt kunnig på sitt område och har gjort ordentlig research och jag är väldigt glad över att han delar sina kunskaper med oss läsare på det här sättet. Jag var inte speciellt historieintresserad i skolan men numera läser jag mer än gärna historiska romaner, kanske för att ta igen lite av det som jag missade i skolan, och det är synd att man inte använde lite mer av den här typen av böcker i undervisningen för då kanske jag hade blivit mer intresserad.

Gården vid Fårö strand är en spännande, intressant och lättläst historisk roman om en plats som jag faktiskt visste väldigt lite om. Det är inte utan att jag blir smått sugen på att åka till Fårö vid tillfälle för att se ön i verkligheten.
Gillar du historiska romaner så tycker jag verkligen att du ska läsa Gården vid Fårö strand!

Tack Ronnie G. Lundin för rec.exet!

Gården vid Fårö strand finns att köpa hos t ex

Adlibris Kartonnage
Bokus Kartonnage
CDON Kartonnage


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar