tisdag 25 september 2018

Recension: Blott en dag av Therese Slettengren

Titel: Blott en dag
Författare: Therese Slettengren
Format: Inbunden
Antal sidor: 283
Förlag: Hoi förlag
Recensionsexemplar

"Nora växer upp i 1950-talets Stockholm. Eftersom hon är ensambarn och inte har några vänner tillbringar hon mycket tid med sin älskade pappa. När hon en dag blir överfallen på väg hem från skolan tystas det hela ner och hon misstänker att hennes pappa döljer något för henne. Vet han något mer om pojken som misshandlade henne än vad han berättat? Nora gör allt för att glömma det som varit, men det förflutna hinner ikapp.
När Noras vuxna dotter Sara många år senare börjar nysta i sin mammas liv går det upp för henne att hennes mamma burit på hemligheter som påverkat henne själv mer än hon kunnat ana. hon måste agera nu. Innan det är för sent."

-------------------------------------

Jag fick förfrågan från författaren om jag ville läsa den här boken och tyckte den lät så intressant (och omslaget var så jättefint) att jag tackade ja. Det här är Therese Slettengrens debutroman och jag är ju lite extra svag för debuter.

Författaren har verkligen lyckats pricka in rätt stämning för 1950-talet så bra att jag faktiskt gör en liten tidsresa till min egen barndom som visserligen var på 1960-talet men tillräckligt nära för att minnena ska triggas igång. Och jag får också redan från början en känsla för omgivningarna i och med omnämnandet av Telefonaktiebolaget i Midsommarkransen, jag har ju jobbat ett tag på just det bolaget och besökt många av kontoren så för mig är alltså omgivningarna bekanta.

Jag känner verkligen för lilla Nora och delar hennes glädje över cykeln. I den åldern och på den tiden var en ny cykel verkligen något speciellt. Det som hände sen var otäckt och förändrade hela Noras liv.  Jag är inte lika förtjust i den vuxna Nora och det har nog en del att göra med att jag har svårt att förstå mig på henne.
Det här är en lite sorgsen berättelse och jag måste medge att jag blev lite besviken på slutet, det var lite för snyftigt för mig.

Blott en dag är en lättläst och gripande berättelse som jag tyckte mycket om att läsa. Det här är en lovande debut och jag vill gärna läsa mer av den här författaren.


Tack Therese Slettengren för rec.exet!

Blott en dag finns att köpa hos t ex

Adlibris Inbunden/E-bok
Bokus Inbunden/E-bok
CDON Inbunden


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar