lördag 22 september 2018

Recension: Sömnernas sömn av Elin Säfström

Titel: Sömnernas sömn
Serie: Tilda, del 3
Författare: Elin Säfström
Format: Danskt band
Antal sidor: 313
Förlag: Lilla Piratförlaget/Gilla böcker
Recensionsexemplar

"Tilda är här igen. Fortfarande fast i väktarjobbet, som går ut på att hålla ordning på tomtar, troll, älvor och andra besvärliga väsen. Tydligen är det tomteting i stan, för hela Stockholm vimlar av stökiga tomtar. Samtidigt händer det helsjuka saker med olika djur på Skansen. Alltså seriöst, vem tuggar i sig större delen av några getter och lämnar dem så? Helt klart ett troll.
Det är rätt mycket att ta hand om själv, nu när mormor inte är här längre, men det betyder inte att jag vill ha hjälp av dryga Loke från Göteborg. Vad är han egentligen ute efter?
Och varför måste det vara så himla jobbigt med Natta hela tiden?"

---------------------

Äntligen är en av de mest efterlängtade böckerna för 2018 här! Serien om Tilda är en av mina absoluta favoriter. Den här boken hade jag skyhöga förväntningar på eftersom jag verkligen har älskat de tidigare delarna i serien. Faran med höga förväntningar är alltid att man blir besviken i någon mån men det behövde jag inte bekymra mig om här, boken är precis så bra som jag hade förväntat mig.

Tomtar, troll och älvor är verkligen min melodi och mina favoriter bland rådare är fortfarande Grummegänget. Det här med tomtetinget blev sen lite grädde på moset. Massor med tomtar och troll i Stockholm kan ju bara resultera i bråk och bus, speciellt som tomtar och troll inte kommer överens speciellt bra. När jag läser om deras skärmytslingar får jag hela tiden flashbacks till Trolltyg i Tomteskogen och min inre bild av trollen i boken ser ut precis som de gjorde i filmen och är ungefär lika korkade också.

Jag tycker väldigt mycket om Tilda, hennes knivskarpa iakttagelser och funderingar kring det som händer får mig att sitta och småskratta medan jag läser. Och jag bara älskar hur hon tar tag i problemen och tar till väktarrösten vid behov.

Mitt fnittrande fick till slut maken att bli tillräckligt nyfiken på böckerna för att prova att läsa första delen och sen var det kört för honom, han slukade andra delen direkt och ville ha mer! Så det var en mycket lycklig man som såg mig veckla ut paketet med Sömnernas sömn, som han såklart ville läsa direkt efter mig. Bror min har hittills tvärvägrat läsa nånting som ens snuddar vid fantasy men när han hörde att maken läst de två första böckerna och tyckte de var bra så föll även han till föga och ville prova med den första boken, dvs En väktares bekännelser. Och så var han frälst! Han är en riktig snabbläsare men den här gången överträffade han sig själv och läste de två första böckerna och halva den här under en helg, å andra sidan gjorde han inte något annat den helgen, han bara låg i sängen och läste.

En del av tjusningen är nog också att Tilda bor och verkar i Stockholm. Jag vet ju precis hur det ser ut på de platserna som nämns i boken och jag kan tala om att jag nog aldrig mer kommer att se på Rålis och Skansen på samma sätt som förut efter att ha läst de här böckerna.

Jag läste någonstans att Sömnernas sömn skulle vara sista delen men jag hoppas verkligen att så inte är fallet. Vi tre, som förtrollats av ett Stockholm bebott av tomtar och troll, håller tummarna för att det kommer minst en bok till i serien. Det finns ju faktiskt fortfarande kvar en del frågetecken som behöver rätas ut.

Jag läser en del ungdomsböcker, maken och brorsan läser inga men vi är alla lika stormförtjusta i den här serien. Den är underhållande, lättläst, fantasifull och humoristisk på ett sätt som fungerar för oss. Målgruppen är satt till 12-15 år men det behöver man inte bry sig om, de här böckerna passar för alla, oavsett ålder och kön. Har du inte läst de här böckerna så är det dags nu!
Den här åker direkt in bland Årets favoriter!

Tack Lilla Piratförlaget/Gilla böcker för rec.exet!

Mer info om författaren och hennes böcker finns på Elin Säfströms websida

Mina recensioner av de tidigare delarna i serien

En väktares bekännelser
Visheten vaknar


Sömnernas sömn finns att köpa hos t ex

Adlibris Danskt band
Bokus Danskt band
CDON Danskt band


1 kommentar:

  1. Jag är förstummad. Verkligen. Jag kommer inte på något vettigt att säga, så det får bara bli ett rungande DET VAR SOM FAN! Och tack🌸

    SvaraRadera