onsdag 26 september 2018

Recension: Min älskade älskling av Gabriel Tallent

Titel: Min älskade älskling
Originaltitel: My absolute darling
Författare: Gabriel Tallent
Översättning: Cecilia Berglund Barklem
Format: Inbunden
Antal sidor: 437
Förlag: Bokförlaget Polaris
Recensionsexemplar

"Turtle Alveston är en överlevare. Vid fjorton års ålder känner hon skogarna längs med norra Kaliforniens kust bättre än någon annan.
I hemmet däremot styr hennes dominerande fader, Martin. Turtle är helt utlämnad till honom - till både kärleken och våldet. Hennes band till omvärlden är skolan, en plats där hon står utanför och betraktas som ensamvarg.
En dag lär Turtle känna Jakob. En äldre pojke med nära till skratt, som bor i ett stort välstädat hus. Turtle börjar undan för undan ta in mer och mer av världen runt omkring sig. Hon ser för första gången livet med fadern för vad det är, farligt och ohållbart. Men för att börja om på nytt måste hon först fly det förflutna."

------------------

Den här boken blev jag intresserad av så fort jag läst baksidestexten, den lät som en bok för mig. Ännu ett plus i kanten var såklart att Min älskade älskling är Gabriel Tallents debutbok och debuter har jag ju, som bekant, svårt att motstå.

Miljö- och personbeskrivningarna får mig automatiskt att tänka på en del dokumentärer, av till exempel Louis Theroux, som jag sett om t ex mindre grupper av människor  som lever utanför samhället och enligt sina egna lagar, regler och normer. En del av Martins åsikter ligger ju ganska mycket i linje med hur t ex vissa preppers tänker, dvs funderingar kring katastrofer, miljön osv.

Martin är annars en väldigt våldsam och skrämmande person vars enda reaktion på allt som händer är våld och så lite mera våld. Det som är mest skrämmande är ju att han inte inser att han gör fel, inte ens när hans egen far påtalar det.

Stackars Turtle som måste leva med fadern som är ett veritabelt monster. Samtidigt kan man ju se att faderns uppfostran på sätt och vis inte bara är av ondo, det är nog mycket på grund av den som Turtle är en överlevare och tuffare än de flesta flickor i hennes ålder. För Turtle är det ingenting konstigt med hur hon växer upp och uppfostras och det är först när hon träffar Jakob och hans familj som hon inser att alla inte lever som hon och hennes far och att det hon utsätts för inte är OK.

Stämningen i boken är mörkare än mörk ända från början och spänningen trappas upp och man vet att nånting måste brista, men jag var ändå inte förberedd på det brutala slutet. Samtidigt som slutet på ett sätt är otroligt brutalt och våldsamt så finns där ändå en glimt av ljus och hopp. Det är  Turtle Alveston värd!

Min älskade älskling är en välskriven, våldsam och spännande uppväxtskildring som gav mig en så otrolig läsupplevelse att den här boken lär leva kvar i minnet under lång tid. Min älskade älskling åker direkt in bland Årets favoriter och jag kan redan säga att den här boken är en stark kandidat till Månadens bästa bok i september för mig .
Vilken debut! Jag hoppas nu att den här författaren fortsätter att skriva och att det inte dröjer alltför länge innan nästa bok kommer!
Tack Bokförlaget Polaris för rec.exet!Jag har bjudit på en smakbit från boken i ett annat inlägg HÄR


Mer info om författaren och hans bok finns på Gabriel Tallents websida


Min älskade älskling finns att köpa hos t ex

Adlibris Inbunden/E-bok
Bokus Inbunden/E-bok
CDON Inbunden


2 kommentarer:

  1. Sträckläste boken i helgen - var tvungen att med jämna mellanrum lägga ner den.. men Tallent höll mig i järngrepp genom sitt fantastiska sätt att beskriva Turtle, hennes utsatthet och hennes tankar. Naturbeskrivningarna står i stark kontrast till hennes fruktansvärda vardag och visar samtidigt var hon hämtar kraft att överleva. Insikten om att hon blir sedd, att människor bryr sig och att hon mot alla odds faktiskt överlever ger en tillförsikt och en tro på den urkraft som kan finnas hos de mest utsatta. En ovärderlig läsupplevelse! Lena i Lund

    SvaraRadera
    Svar
    1. Håller med! Min älskade älskling är verkligen en mycket speciell bok!

      Radera