lördag 20 oktober 2018

Recension: Skönhetens väg av Martha Hall Kelly

Titel: Skönhetens väg
Originaltitel: Lilac Girls
Författare: Martha Hall Kelly
Översättning: Thomas Andersson
Format: Inbunden
Antal sidor: 536
Förlag: Bookmark förlag
Recensionsexemplar

"CAROLINE är volontär på franska ambassaden i New York och har precis mött mannen i sina drömmar.På andra sidan Atlanten tar den polska sextonåringen KASIA spionuppdrag för att imponera på pojken hon älskar. Samtidigt ser den unga tyska läkaren HERTA inget annat val än att börja arbeta i ett koncentrationsläger för att försörja sig.
Efter att Kasia tillfångatagits av tyskarna möter hon Herta under omständigheter som saknar motstycke i vår historia. Men Carolines välgörenhetsarbete tar henne till Europa, där hennes och Kasias vägar möts."

-------------------------

Skönhetens väg är Martha Hall Kellys debutroman och redan det fick mig intresserad av boken. Att berättelsen sen utspelade sig under och omkring andra världskriget och var bygger på en sann historia var som grädde på moset.

Caroline Ferriday och Herta Oberhauser har funnits i verkligheten och Caroline fick två tapperhetsmedaljer för sina insatser medan Herta dömdes i Nürnberg till fängelse för sina brott mot mänskligheten.
Den här boken handlar om tre kvinnor vars öden flätas samman på ett lite annorlunda sätt.
Kasia är en av överlevarna efter nazisternas experiment och Herta en av läkarna som utförde experimenten. Den delen av boken är nog det jobbigaste att läsa för det är så svårt att förstå at någon kan utsätta en annan människa för sådant.
Jag har läst en faktabok om kvinnor som Herta som arbetade för nazisterna och det är jobbigt att tänka sig att en kvinna (och läkare till på köpet) sänker sig så lågt som Herta gör. Och nej, jag tycker inte det finns några ursäkter för det som Herta gör, man har alltid ett val och har möjlighet att säga nej. Även om hela händelseförloppet är ganska hemskt så är det också viktigt att läsa om sådant här för det är väldigt viktigt att det som hände under andra världskriget inte glöms bort.

Det märks tydligt att författaren gjort ordentlig research och att hon varit väldigt engagerad själv när hon skrivit boken. Skönhetens väg är en lättläst, välskriven och gripande roman med ett väldigt viktigt tema. Jag vill väldigt gärna läsa fler böcker av den här författaren!

Jag har bjudit på en smakbit ur boken i ett annat inlägg HÄR

Tack Bookmark förlag för rec.exet!

Mer info om författaren och hennes böcker finns på Martha Hall Kellys websida
Skönhetens väg finns att köpa hos t ex

Adlibris Inbunden/E-bok
Bokus Inbunden/E-bok
CDON Inbunden
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar