söndag 22 juli 2018

En smakebit på søndag - Ekon av längtan

Det har ju varit olidligt varmt den senaste veckan, men det regnade lite på lördagsmorgonen så den dagen blev lite svalare. Det var bra att det var lite svalare, men istället var det fuktigt och kvavt vilket inte heller var speciellt skönt. På söndagen ska det börja  bli varmare igen och det är tyvärr inget vi ser fram emot. Det är skönt med värme men det ska ju helst inte vara riktigt så hett som det varit den senaste tiden.
Men söndagen börjar med En smakebit på søndag som anordnas av Betraktninger ~ tanker om bøker. Det går ut på att man ska bjuda på en smakbit från boken man läser och det finns bara en regel = no spoilers!

-----------------
Min smakbit kommer från sidan 52-53 i Ekon av längtan av Tamara McKinley (titeln är länkad till förlagets sida och där finns mer info om boken)"Det dekorativt rappade takets proportioner visade att det faktiskt var ett riktigt stort rum, men med så många möbler och så mycket bråte föreföll det vid första anblicken vara mycket mindre. Det stod ett staffli med en halvfärdig tavla i ett hörn, papegojburen i ett annat, två låga fåtöljer och tre nersuttna soffor framför öppna spisen och ett blomsterbord med en dammig, slokande aspidistra. Väggarna var täckta av inramade bilder och målningar så att de mörka randiga tapeterna i rött och guld knappt syntes. Även de tjocka sammetsgardinerna och klädda kornischerna gick i rött och guld,var försedda med många fransar och hölls samman med tofsprydda silkessnoddar. Den öppna spisen såg gammal och robust ut med tegelstenar med en övre kant av vadderat läder. Spiselkransen och infattningen var av snirkligt snidad trä och ovanför satt en praktfullt utsirad spegel i en ram av guldbrons dekorerad med knubbiga guldkeruber uppflugna på något som liknade vinrankor. Fotografier i vackra ramar trängdes på spiselkransen bland vykort, inbjudningar, gamla brev och intressanta, dammiga småprylar av keramik och porslin.


13 kommentarer:

 1. inte riktigt så hemma hos mig, tack för smakbiten.

  SvaraRadera
 2. intressant rum, förefaller det mig. tack för smakebiten!

  SvaraRadera
 3. Jag tror faktiskt att jag inte läst något av Tamara McKinley, men om jag inte minns fel så kan det ligga en bok i en påse i en garderob :)

  SvaraRadera
 4. Det är nog svårt att veta var man ska sätta ner fötterna i ett så övermöblerat rum.

  SvaraRadera
 5. intressang bok. Takk for smakebiten :-)

  SvaraRadera
 6. Här är det också en aning svalare idag. Inget regn dock. Tack för smakbiten Jag har läst en bok av författaren tidigare.

  SvaraRadera
 7. Jeg liker Tamara McKinleys bøker, men jeg har ikke lest denne. Det er morsomt med aspidistra, før i tiden (viktoriatiden) var det en plante man fant alle steder. Jeg har lest om den i mange bøker. Men du finner den sjelden i noe hus nå. Den er litt kjedelig :-)
  Ha en riktig fin sommersøndag!

  SvaraRadera
 8. Den här författaren är jag lite nyfiken på.
  Här har vi regn nu också - skönt, men det är som sagt var väldigt klibbigt i luften

  SvaraRadera
 9. Känner till författaren väl men osäker på om jag läst något. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 10. Började läsa McKinley 2001 o har läst inte mindre än 8 böcker. Sen tror jag att jag tröttnade, lätt att det blir så, kanske dags att återväcka bekantskapen. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 11. Ingående beskriven interiör! :) Tack för smakbiten.

  SvaraRadera
 12. Nästan lite Strindbergs-varning på den utförliga beskrivningen! :)

  SvaraRadera
 13. Jag har läst en massa Tamara McKinley. Nu senaste Landet bortom haventrilogin. Den här har jag inte läst. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera