måndag 1 oktober 2018

Recension: Kodnamn Alice av Kate Quinn

Titel: Kodnamn Alice
Originaltitel: The Alice Network
Författare: Kate Quinn
Översättning: Helena Dahlgren
Format: Inbunden
Antal sidor: 589
Förlag: HarperCollins Nordic
Recensionsexemplar

"1947. Den amerikanska collegestudenten Charlie är gravid och ogift. För att rädda sitt rykte skickar familjen henne till Europa för att ta itu med sitt "lilla problem". Men Charlie ser istället sin chans att söka efter sin älskade kusin Rose som försvann under nazisternas ockupation av Frankrike. Spåren leder henne till London.
1915. Engelskan Eve Gardiner vill inget hellre än att slåss mot tyskarna, och chansen uppenbarar sig då hon rekryteras som hemlig agent till ett kvinnligt spionnätverk i det ockuperade Frankrike

Trettio år senare, jagad av minnen av svek, tillbringar en alkoholiserad Eve sina dagar i ett förfallet hus i London. Tills en dag när en ung amerikanska kliver in i hennes liv och nämner ett namn ur det förflutna. Tillsammans inleder kvinnorna en jakt på sanningen - fast beslutna att inte låta något stoppa dem."

----------------

Den här baksidestexten kunde jag inte motstå! Böcker där krig finns som bakgrund brukar vara spännande och intressanta och i den här boken rör sig handlingen kring två världskrig och det lät lovande.

Kodnamn Alice har inte bara två världskrig i centrum utan också två kvinnor, Charlie, som kommer till Europa för att genomgå en abort, men som istället ger sig iväg för att leta efter sin kusin Rose, och Eve, som ruvar på hämnd efter sådant som hände under första världskriget.
Av de här två kvinnorna är det framför allt Eve jag fastnar för. Hon är en riktig bitch, skarp i orden och bryr sig inte det minsta om vad folk tycker om henne, dvs precis en sådan person som jag alltid gillar. Charlie är sympatisk men lite för osäker, i alla fall i början av berättelsen, för att jag ska gilla henne lika mycket men hon påverkas av sällskapet (Eve och Finn), blir kaxigare och vågar  äntligen ta plats, och jag börjar tycka bättre och bättre om henne.

Det är två röda trådar i den här berättelsen, Eves från första världskriget och Charlies berättelse om vad som hände med Rose under andra världskriget och man får följa båda trådarna genom att varannan kapitel är Eves och varannan Charlies och de två berättelserna löper närmare och närmare varandra för att till slut snyggt knytas ihop i upplösningen av jakten på sanningen.

Det kom som en välkommen överraskning när jag läste efterordet att boken faktiskt baseras på verkligheten. Jag har läst andra böcker om liknande nätverk men att Alicenätverket har funnits i verkligheten blev faktiskt ett litet extra plus. Att man mörkade mycket som de kvinnliga spionerna var tvungna att göra för att få fram information var intressant att få veta.  Kvinnliga spioner var verkligen tvungna att vara både starka och smarta.

Kodnamn Alice är en lättläst och spännande bladvändare som man inte kan släppa när man väl börjat läsa. Den här författaren vill jag väldigt gärna läsa fler böcker av!

Tack HarperCollins Nordic för rec.exet!

Jag har bjudit på en smakbit från boken i ett annat inlägg HÄRMer info om författaren och hennes böcker finns på Kate Quinns websida

Kodnamn Alice finns att köpa hos t ex

Adlibris Inbunden/E-bok
Bokus Inbunden/E-bok
CDON Inbunden
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar