torsdag 16 januari 2020

Recension: Hälsa henne att hon ska dö av Jasmine Kara

Titel: Hälsa henne att hon ska dö
Författare: Jasmine Kara
Format: Pocket
Antal sidor: 232
Förlag: Cosmos Publishing
Hyllvärmare 2019

"Karolina drömmer om att bli sångerska. Hon har fantastiska föräldrar, många vänner och lever ett ganska vanligt tonårsliv i en mellanstor svensk stad. Men så möter Karolina kärleken och faller - rakt ner i helvetet.
Det blir början på en svart vardag fylld av hot, misshandel och sjunkande självkänsla. Hon börjar använda rakbladen för att dämpa sin ångest och försöker låta tabletterna ta hennes liv. Drömmen om att bli artist tycks långt borta, långt utanför barn- och ungdomspsykiatrins tjocka väggar.
Men Karolina vägrar ge upp. hon reser till New York för att försöka uppfylla sin högsta önskan - att försörja sig sångerska. Hon sover i knarkarkvartar, spelar i Central Park, tunnelbanan och på jazz- och bluesklubbar där hon möter skumma managers och sexfixerade musiker. Står utanför skivbolag och sjunger tills de ringer polisen. Blir gång på gång lurad på skivkontraktsdrömmen, men kämpar vidare trots motgångarna.
Idag heter hon Jasmine Kara, har släppt ett fantastiskt debutalbum och är namnet på allas läppar. Det här är den självbiografiska berättelsen om hennes gripande resa, från den svartaste botten upp till stjärnorna."

------------------
Den här boken ingår i min hyllvärmarutmaning för 2019. Jag köpte den i maj 2014 på Fyris bakluckeloppis och sen blev den liggande i bakersta raden av olästa böcker i pocketbokhyllan, jag har inte haft tid att läsa den. Nu när jag försöker minska antalet hyllvärmare genom att alltid ha en hyllvärmare till sovrumsläsning så passade det  ju bra att ta itu med den här.

Jag är lite förvånad över att jag köpt den för det här är definitivt inte en bok som jag i vanliga fall skulle välja att köpa.  Namnet på sångerskan säger mig absolut ingenting, det får liksom inga igenkännnigsklockor att ringa och när jag googlade på henne (vilket jag självklart var tvungen att göra för att få reda på vem hon var) så kände jag inte igen henne till utseendet eller ens låtarna som fanns på youtube. Till viss del är nog det där en generationsfråga, det här är inte riktigt den typ av musik jag i vanliga fall lyssnar på.

Det här är Jasmine Karas självbiografi där hon berättar om sin uppväxt och hur hon fick kämpa för att kunna försörja sig som sångerska . Eftersom jag inte riktigt har någon koppling till henne så blir boken lite ointressant för mig, men jag tror säkert att den som känner till och gillar henne kan tycka att boken är intressant.

Hälsa henne att hon ska dö finns att köpa hos t ex

Adlibris Pocket
Bokus Pocket


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar