tisdag 5 mars 2019

Recension: Medan himlen förmörkas av aska från Tambora av Lars Jarnhammar

Titel: Medan himlen förmörkas av aska från Tambora
Författare: Lars Jarnhammar
Format: Häftad
Antal sidor: 244
Förlag: Books on Demand
Recensionsexemplar

"Det är tidigt artonhundratal. Människorna i de små byarna sliter hårt och hålls i Herrans tukt och förmaning. Den som bryter mot något av tio Guds bud straffas obönhörligt. De som står längst ner - de fattigaste, kvinnorna, pigorna - får bära den tyngsta bördan, utnyttjas och sviks, för att sedan vara de som får de strängaste straffen.
Boken handlar om ett mord och om den lagstiftning som kringgärdade barnamord. Den handlar också om vänskapen mellan två systrar. Detta mot bakgrund av ett av världshistoriens största vulkanutbrott.
I centrum står den unga bryggarpigan Maria Cajsa. De är flera som sviker henne och för det får hon själv ta det hårdaste straffet, där döden snarare hade varit en befrielse för henne än ett straff."

-----------------------------

Jag fick en förfrågan från författaren om jag ville läsa den här boken och eftersom jag tycker om att läsa historiska böcker lite då och då så tackade jag ja.

Handlingen i den här boken tilldrar sig ute på landsbygden på 1800-talet och berättar om bryggarpigan Maria Cajsas öde. Det var hårda, oskrivna regler på den tiden för hur man skulle bete sig i samhället och mycket av dem var nånting som hade sin grund i kyrkans läror. Numera gäller inte alla av de oskrivna reglerna och Maria Cajsas situation hade inte varit riktigt likadan i dagens samhälle. Det som ändå slår mig när jag läser det här är hur det är  skammen och risken för att fördömas av både kyrka och andra bybor driver Maria Cajsa att göra det hon gör. Det som också är intressant är hur man inte tog hänsyn till några förmildrande omständigheter och att män och kvinnor dömdes olika, männen som egentligen orsakat det hela, kunde köpa sig fria genom att betala böter, medan kvinnan fick ta hela straffet och ibland till och med dömas till döden.

Persongalleriet och handlingen är väldigt trovärdigt och har nog mycket att göra med att berättelsen baseras på författarens släktings livsöde på 1800-talet. Det märks att författaren gjort gedigen research när det gäller både lagstiftning och samhälle på 1800-talet.

Medan himlen förmörkas av aska från Tambora är en intressant, historisk roman om ett brott som kvinnor dömdes hårt för både av samhället och kyrkan. Den är också lättläst och lätt att ta till sig genom att det är en specifik person, Maria Cajsa, som man får följa.

Tack Lars Jarnhammar för rec.exet!

Jag har bjudit på en smakbit från boken i ett annat inlägg HÄR

Mer information om författaren och hans böcker finns på Lars Jarnhammars websida

Medan himlen förmörkas av aska från Tambora finns att köpa hos t ex

Adlibris Häftad/E-bok
Bokus Häftad/E-bok
CDON Häftad

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar