lördag 17 oktober 2020

Recension: Goda grannar av Mattias Edvardsson

Titel: Goda grannar
Författare: Mattias Edvardsson
Format: Inbunden
Antal sidor: 356
Förlag: Bokförlaget Forum
Recensionsexemplar (Se "Om")

"Micke och Bianca flyttar till ett fridfullt villakvarter som verkar perfekt för dem och deras två barn. Men allt eftersom de lär känna sina nya grannar kommer obehaget krypande.
På samma gata bor Jacqueline, en före detta fotomodell som har svårt att styra rätt i tillvaron, och hennes son Fabian som inte riktigt är som andra barn. i området bor även Ola. Han kämpar med sitt mående efter ett överfallsrån och blir allt mer besatt av att bevara tryggheten i villaidyllen. Och så pensionärerna Gun-Britt och Åke som övervakar vartenda steg som grannarna tar.
När Bianca blir påkörd utanför sitt hus verkar det först röra sig om en tragisk olycka. Men medan hon kämpar för sitt liv på sjukhuset växer tvivlet hos polisen och bland de boende i kvarteret. Micke har alltid trott på rättvisan. Men tänk om det krävs våld för att den ska segra?

--------
Jag hade hört en massa positivt om den här författarens böcker redan tidigare och funderat på att faktiskt skaffa någon av hans böcker för att prova om de skulle fungera för mig. Nu hann jag inte göra det för helt plötsligt dök det upp ett överraskningsrec.ex i brevlådan  av hans senaste bok och det var ju verkligen rätt bok vid rätt tillfälle.

Min reaktion när jag började läsa var nog inte den vanliga, jag blev nämligen väldigt road och satt småskrattande när jag läste. Men det här ska ju vara en psykologisk spänningsroman, inte sitter man väl och skrattar när man läser den, den handlar ju om en idyll där det pyr och mullrar oroväckande under ytan, men skrattet fastnar i halsen när spänningen stegras.  Varför det för mig var roande med den här berättelsen är för att vi hamnade själva i ett liknande område för 10 år sedan  när vi flyttade hit så jag känner igen mycket. Den stora skillnaden mot boken är att vår egen historia har en slutknorr som nog ingen spänningsförfattare hade kunnat ens fantisera om. Men skrattet fastnar i halsen så småningom när spänningen i berättelsen tätnar. Det som gör den här berättelsen så otäck är att personbeskrivningarna är så mitt i prick med grannar som man inte riktigt vet var man har dem och att många hamnar precis i den här sitsen i verkliga livet, dvs flyttar in i ett område som ser idylliskt ut men där det finns en massa spänningar under ytan. Även om man själv inte hamnat mitt i ett liknande grannskap så vet nog de flesta att relationerna grannar emellan kan emellanåt vara rätt så ansträngande. 

Goda grannar är en välskriven, intressant och spännande berättelse om ett grannskap där ingenting egentligen är så idylliskt och lugnt som det ser ut på ytan, där de trevliga grannarna kan visa sig ha oanade egenskaper som inte alltid är positiva. För mig, pga ovannämnda beröringspunkter till mitt eget liv, är boken också enormt underhållande och den får mig att bli väldigt nyfiken på författarens tidigare böcker, som jag hört så mycket positivt om

Jag har bjudit på en smakbit från boken i ett annat inlägg HÄR

Tack Bokförlaget Forum/Kult PR för rec.exet!

Mer info om författaren och hans böcker finns på Mattias Edvardssons websida


Goda grannar finns att köpa hos t ex

Adlibris Inbunden/E-bok

1 kommentar:

  1. Alla hans böcker är lika bra 🙂 Kul att du också gillade!

    SvaraRadera