lördag 22 juni 2019

Recension: Rasputin av Henri Troyat

Titel: Rasputin
Originatitel: Rasputin
Författare: Henri Troyat
Översättning: Katja Walldén
Format: Häftad
Antal sidor: 202
Förlag: Fischer & Co
Hyllvärmare 2019

"Vid 1800-talets slut i Ryssland härskar den otursförföljde och kraftlöse Nikolaus II. Efter en rad av olyckor och katastrofer föds dock en tronarvinge. Men den lille tsarevitj bär på de europeiska kungahusens stora förbannelse - den dödliga blödarsjukan.
En dag anländer en viss Grigorij Rasputin till Sankt Petersburg. Han är drygt 30 år gammal, trasig, smutsig och luktar get med ett rykte hos de adliga beundrarinnorna att vara en verklig gudsman. När han så lyckas bota den lilla tsarevitj tvivlar inte heller tsarfamiljen längre på hans helighet. Rasputins inflytande över tsarinnan Alexandra Fjodorovna växer sig allt starkare och han blir en verklig maktfaktor under det ryska kejsardömets sista dagar.
Rasputin förhånas i tidningarna och vid hemliga möten konspireras det för att undanröja honom. Ett triumvirat inom den högsta noblessen beslutar sig för att utföra dådet. En iskall decembernatt 1916 beger sig Rasputin till prins Feliks Jusupovs magnifika palats, ditlockad med vin och kvinnor."

-------------
Den här boken är en av de hyllvärmare jag  läser i år. Jag köpte boken innan jag började blogga, det vill säga innan jag började hålla koll på var och när jag köper böcker.

Rasputin vet nog de flesta  i alla fall lite vagt vem det var och samma gällde mig när jag köpte boken. Troligtvis var det mycket därför jag fastnade för den, jag ville helt enkelt veta mer. Och mer får man verkligen veta om inte bara personen Rasputin utan också om Ryssland på 1800-talet.
Jag hade ju redan tidigare förstått att Rasputin var en lite speciell man som lyckades, trots att han kom från enkla förhållanden, ta sig upp bland den styrande eliten i Ryssland och att han var lite av en kvinnotjusare, men jag hade ingen aning om exakt vad han höll på med. Den här biografin om honom tar verkligen upp allt om honom, ända från barndomen tills han dödades.
Det här är en oerhört intressant bok om en Rasputins uppkomst och fall. Hur han dog och var han är begravd vet fortfarande ingen sanningen om.

Rasputin finns att köpa hos t ex

Bokbörsen1 kommentar:

  1. Det här låter spännande, jag gillar historia och det här låter ju onekligen som något som låter en komma in i lite kunglighet också vilket jag tycker är extra spännande :D. Ska kolla in detta lite närmare :)

    SvaraRadera