fredag 26 april 2019

Fem en fredag vecka 17: Rester


Det är fredag och dags att svara på frågorna i Elisamatildas Fem en fredag som den här gången handlar om rester.

1. Vad skulle du kunna laga med hjälp av det som just nu finns i ditt kylskåp?

Ojojoj, så pass mycket att det inte går att rada upp allt här men t ex olika typer av omelett,  olika typer av pastasås, olika slags sallader, osv osv

2. Vad blir det oftast kvar för rester hos dig?
Det är mycket sällan det blir rester och det som blir över när vi ätit vet vi precis vad vi ska göra av. När vi "lagar" (och inte bara värmer upp färdiga middagar från frysen) mat så brukar vi laga så pass mycket att det blir till en middag till in i frysen och om det någon gång sen är så lite kvar att det inte räcker till en middag så hanteras det så här: Vissa gånger gör vi en matlåda åt brorsan (som är singel) och lägger i frysen så han kan ta med sig nästa gång han hälsar på (när maken fortfarande jobbade så blev det en matlåda till honom), ibland blir det lunch till nästa dag. Är det bara t ex ris så har vi en "uppsamlingspåse" i frysen där det läggs och när det är tillräckligt i påsen så använder vi det istället för att koka nytt eller så gör vi risotto av det. Men det mesta hanteras direkt och/eller läggs in i frysen för senare användning.

3. Kan du koka soppa på en spik?
Det är så jag oftast lagar mat. Recept använder vi oftast bara första gången när vi vill göra en specifik maträtt. Hittepå är det roligaste och bästa för oss, samma maträtt smakar nog aldrig exakt likadant.

4. Tar du med dig mat i doggy bag om du ätit ute?
Blir det mycket kvar på tallriken och det inte är alltför geggigt och inte är fisk/skaldjur så tar jag en doggy bag.

5. Sorterar du ditt matavfall?
Det är nästan en självklarhet när man bor i villa. 

3 kommentarer:

 1. det är en konst att koka soppa på spik:
  http://hannelesbibliotek.blogspot.com/2019/04/fem-en-fredag-rester.html

  SvaraRadera
 2. Men se där, du tänker precis som jag, matlagning är en kreativ konst o man tager vad man haver och bra blir det! Men visst tryter fantasin ibland, speciellt när man som jag bor ensam o inte har lust att handla till fyra...
  Trevlig helg

  SvaraRadera
 3. Vilket bra sätt ni hanterar era rester på! Det är definitivt något vi behöver bli bättre på här hemma, det är så lätt att slänga det där sista riset istället för att frysa in.

  SvaraRadera