torsdag 11 april 2019

Recension: Sebbe sa nej av Niclas Christoffer

Titel: Sebbe sa nej
Författare: Niclas Christoffer
Format: Danskt band
Antal sidor: 173
Förlag: Hoi förlag
Recensionsexemplar

"Sebbe drömmer om NHL och en karriär som hockeyproffs. Han glänser i sitt nya lag och är redan på väg mot stjärnstatus på hockeygymnasiet i Skellefteå. Ändå känner han att han inte riktigt passar in i det tuffa killgänget som hellre dricker hembränt än kommer i tid till morgonträningen.
När Sebbe testar alkohol på en fest går allt fel. Han hamnar i säng med en tjej, men det känns inte rätt. Sebbe säger nej. Han blir våldtagen."

--------------------


Jag har läst några av författarens andra böcker (länk till recensioner finns längre ner på sidan) och gillat dem så när jag såg att den här skulle komma ville jag absolut läsa den. Jag vet ju sedan tidigare att Niclas Christoffer brukar ta upp både känsliga och viktiga saker i sina böcker och det gör dem också väldigt läsvärda, så jag hade höga förväntningar på Sebbe sa nej.

Jag börjar med att säga att boken definitivt motsvarade mer än väl  mina förväntningar. Författaren tar den här gången upp ett verkligen aktuellt ämne, samtyckeslagen, men från ett helt annat perspektiv än vad man är van vid. Niclas Christoffer tar i sin bok upp att samtyckeslagen gäller alla oavsett kön, även män/pojkar har rätt att säga nej. Nu finns det säkert någon som säger att "män kan inte våldtas" men det är ju inte korrekt. Oavsett vad hjärnan säger så kan man inte styra sina fysiska reaktioner och att kroppen sviker en kan nog för många vara ganska ångestfyllt. Jag kan tänka mig att många män/pojkar har funderingar kring det här ämnet men att det nog är känsligt att prata med sina kompisar om. Det är därför sådana här böcker är så viktiga!

Jag är som vanligt imponerad över att Niclas Christoffer vågar ta sig an ett så aktuellt och känsligt ämne och lyckas ge mig som läsare en bild ur ett annat perspektiv än det gamla invanda. Och en massa pojkar kan skatta sig lyckliga över att få läsa böcker om sådant som säkert många funderar över men inte riktigt vågar eller kan prata med kompisar/föräldrar om. Det här är lättlästa, informativa böcker som är lätta att ta till sig och jag hoppas att inte bara ungdomar läser dem utan också föräldrar, lärare och andra vuxna som som har unga vuxna omkring sig, även de kan behöva sig en tankeställare när det gäller de här frågorna! De här böckerna får definitivt mina varmaste rekommendationer och jag hoppas verkligen att de här böckerna läses av många, både unga och vuxna! Den hamnar också direkt bland Årets favoriter

Tack Hoi förlag för rec.exet!

Mina recensioner av andra böcker av Niclas Christoffer

Som Zlatan fast bättre
Som James Dean fast snyggare
Airtight

Sebbe sa nej finns att köpa hos t ex

Adlibris Danskt band/E-bok
Bokus Danskt band/E-bok
CDON Danskt band
1 kommentar:

  1. Så glad och tacksam att du gillar mina böcker! Kram Niclas C

    SvaraRadera