måndag 8 april 2019

Recension: Ensamhetens hav av Christoffer Pichler

Titel: Ensamhetens hav
Serie: Revanianda-trilogin, del 1
Författare: Christoffer Pichler
Format: Häftad
Antal sidor: 348
Förlag: Imagine Games
Recensionsexemplar

"Mörker, förvirring, smärta. En skröplig hand tar ett bestämt tag om hennes ljusröda panna. Som en eld, bränner magisk energi genom hennes sinne i jakt på kunskap och tankar som gömmer sig där inne. Mittemot henne sitter en mystisk kvinna i röd kåpa som inleder förhöret. Vart kommer hon ifrån? Vem är hon? Och vad gör hon hos människorna?
Revaniflickan Auda Havssten växte upp bland folk väster om Stormhavet, en barriär som har separerat revanierna från omvärlden så länge någon kan minnas. Nöjda med sina fredliga liv, där man endast har ansvar gentemot sig själv och sin familj, har ingen revani någonsin försökt korsa havet.
Förrän nu.
Bortom havet möts Auda av hierarki, makthunger och krig. Människornas feodala livsstil skakar brutalt om Audas världsbild och ger henne en ny livsåskådning. Med nya insikter står hon inför beslut som kommer att påverka tusentals liv.

-------------
Jag fick en förfrågan från författaren om jag ville läsa den här boken och eftersom jag fortfarande känner att jag bör bekanta mig mer med fantasy så tackade jag ja. Ensamhetens hav är också författarens debutbok och  första delen i en serie och det påverkade såklart också beslutet.

Den här boken var faktiskt inte alls vad jag hade förväntat mig. Jag tyckte mycket om början av boken där Auda först åker iväg från sitt fredliga land och hamnar i ett land med en helt annan typ av kultur, bland människor som är aggressiva och som fungerar på ett helt annat sätt än vad hon är van vid. Hennes upplevelser och hennes försök att anpassa sig är berättat på ett lättsamt sätt och lite med glimten i ögat. Första halvan av boken fungerade alltså klockrent för mig och det är först när Auda kommer tillbaka till sitt eget land som jag tappar intresset lite. Det som alltid får mig att tappa intresset, oavsett vilken bok det är, är alltför mycket krig, krigsstrategier osv och det är precis det som händer här också. Det här är definitivt bara nånting som är helt och hållet min inställning, jag kan tänka mig att andra läsare inte reagerar på samma sätt. Och jag kan också förstå varför kriget nästan måste vara med, det är ju i och med det som man ser hur mycket Auda  ändå har förändrats genom att tillbringa en tid i en helt annan kultur.
Det är oundvikligt att man drar paralleller till den verkliga världen och det finns mycket som väcker funderingar kring just krig, fred, makthunger, främlingsfientlighet osv.

Trots att det alltså fanns delar i berättelsen som inte riktigt fungerade för mig så tyckte jag mycket om världen som författaren byggt upp och uppskattade de karaktärer som bodde där. Ensamhetens hav är inte bara fantasy, den är också en lättläst och fartfylld äventyrsbok som lär uppskattas av många och även dem som i vanliga fall inte läser så mycket fantasy. Jag är nu väldigt nyfiken på hur det kommer att gå för Auda och ser fram emot nästa del i den här serien!

Tack Christoffer Pichler för rec.exet!

Ensamhetens hav finns att köpa hos t ex

Adlibris Häftad/E-bok
Bokus Häftad/E-bok
CDON Häftad2 kommentarer:

  1. Den hade varit intressant att läsa. Tack för tips kram från Nina

    SvaraRadera