lördag 13 april 2019

Recension: Där rosor faktiskt dör av Ewa Klingberg

Titel: Där rosor faktiskt dör
Serie: Begravningsbyrån Tranan
Författare: Ewa Klingberg
Format: Inbunden
Antal sidor: 238
Förlag: Historiska media
Recensionsexemplar

"Ibland blir inget som man tänkt sig. Sandras planerade roadtrip genom ett somrigt Sverige blir istället ett tvärstopp i Tranås. Här befinner sig begravningsbyrån Tranan på ruinens brant och mostern hotas av personlig konkurs. Det är upp till Sandra att bestämma vilket öde som väntar Tranan.
Så snart Sandra kliver ur bilen kastas hon in i en värld som består av avlidna personer, kladdiga wienerbröd, kistor och bouppteckningar. Att döda människor kunde vålla så mycket oreda hade hon ingen aning om..."

-----------------

Jag har läst Ewa Klingbergs Huskvarnaserie tidigare och jag tyckte väldigt mycket om den så när jag såg att hon skulle komma med en ny serie ville jag såklart läsa den också. Där rosor faktiskt dör är första delen i serien om Begravningsbyrån Tranan.

Enligt texten på bokens omslag så har författaren fått idén med att förlägga handlingen till en begravningsbyrå genom att hon själv en gång i tiden har arbetat på en sådan.Själv är jag i en ålder då släkten träffas oftare på begravningar än på bröllop så jag har hunnit vara i kontakt med ett par begravningsbyråer hittills och det har inte varit en trevlig upplevelse. Det jag sett är kala, sterila miljöer med diskret och propert klädd personal som i princip sänker tonläget när de pratar med en lite försiktigt.  Det är kanske det som gör att jag gillar Tranan ända från början. Personerna på byrån är så levande, varma och mänskliga att redan det skapar en härlig stämning i boken. Det är nästan så att jag önskar att det var Tranan jag skulle kunna gå till nästa gång jag blir tvungen att kliva in i begravningsbyrå. Det låter nästan lite konstigt men jag blir faktiskt nästan glad av gänget på Tranan. Jag uppskattar den där "glimten i ögat" som författaren haft när hon skrivit om den här begravningsbyrån

Berättelsen är precis så lättsam och trevlig som det ska vara i en feelgoodroman med lagom komplikationer både mellan personerna och med driften av byrån, och man vet ju faktiskt redan från början att allt kommer att ordna sig så småningom.  Skillnaden mot de tidigare böckerna jag läst av Ewa Klingberg är att den här boken utspelar sig helt i nutid än så länge i alla fall, men det ser jag faktiskt inte som någon nackdel, det passar perfekt för den här berättelsen.

Där rosor faktiskt dör är härlig feelgood som utspelar sig i en väldigt ovanlig miljö.  Nästa del ska visst komma ganska snart och det är inte en dag för tidigt för den här serien vill jag definitivt följa.

Tack Historiska Media för rec.exet!

Mer info om författaren och hennes böcker finns på Ewa Klingbergs blogg Holavedsbrudar

Mina recensioner av andra böcker av den här författaren

Huskvarnaserien
Manglade dukar och vikta servetter
Lånat silver och krossat glas
Vaxade juveler och brända hjärtan

Där rosor faktiskt dör finns att köpa hos t ex

Adlibris Inbunden/E-bok
Bokus Inbunden/E-bok
CDON Inbunden1 kommentar:

  1. lite roligt! jag har också läst boken och var inte så förtjust i jargongen. jag vill inte bli kallad döing, till exempel. men det behöver inte vara så strikt vad det gäller klädsel och det går att tala till kunderna som till vanliga människor

    SvaraRadera