tisdag 14 augusti 2018

Recension: Arthur av Mikael Lindnord & Val Hudson

Titel: Arthur: gatuhunden som lämnade djungeln och hittade hem
Originaltitel: Arthur - The dog who crossed the jungle to find a home
Författare: Mikael Lindnord & Val Hudson
Översättning: Katarina Jansson
Format: Inbunden
Antal sidor: 254
Förlag: Bokförlaget Forum

" Det här är den fantastiska berättelsen om gatuhunden Arthur som lämnade djungeln och hittade hem. Hem till elit idrottaren Mikael Lindnord i Örnsköldsvik.
Det är också en otrolig och rörande historia om en hund som slog världen med häpnad. Om strapatser i djungeln och känsloladdade möten. Om multisportarnas tuffa tillvaro. Om kampen för att överleva och för att ge Arthur ett nytt hem i Sverige"--------------

Om det är något jag är svag för så är det böcker om djur eller där djur är inblandade i handlingen på något sätt. När jag såg den här på bokrean så kunde jag inte motstå frestelsen och köpte den.

Sådana här böcker är ju rätt så förutsägbara och de kan beröra en till tårar ibland. På ett sätt är det nog mycket därför man läser dem, man vill läsa något som talar till ens känslor och man är faktiskt beredd på det direkt när man börjar läsa. Det finns i ala fall två varianter: de böcker som handlar om djur som blivit illa behandlade men som det sen går bra för och där vet man att det blir ett lyckligt slut. Sen finns böcker som handlar om på något sätt speciella djur där allt ofta slutar med att djuret dör. I båda fallena vet man att tårarna flödar vid något tillfälle och det är nog lite därför man läser sådana här böcker.

Det som är svårast att läsa är när djur far illa såsom Arthur gjorde när Michael träffade på honom i Ecuador. Man ömmar verkligen för honom och trots att man vet att allt nog kommer att ordna sig så kniper det lite extra i magen när man läser om hur han såg ut.

Jag kan förstå Lindnords känslor när det gäller Arthur, att Arthur skulle med till Sverige var en naturlig följd av hela händelseförloppet. Det har visst stått en del om det här i tidningarna då när det hände men jag måste ha missat det helt för jag kan inte komma ihåg att jag skulle ha läst något om det i tidningarna eller sett något på tv.

Precis som alltid när det gäller böcker om djur så blev den här boken en känslomässig berg-och-dalbana för trots att man anar att det kommer att sluta bra så är det spännande och man engagerar sig verkligen i hur det går för Arthur. Och på slutet önskar man att man fick träffa honom i verkligheten också.


Arthur finns att köpa hos t ex

Adlibris Inbunden/Pocket/E-bok
Bokus Inbunden/Pocket/E-bok
CDON Inbunden/Pocket/E-bok


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar