onsdag 29 augusti 2018

Recension: Judaskyssen av Kristina Tilvemo & Michael Wainwright

Titel: Judaskyssen
Författare: Kristina Tilvemo & Michael Wainwright
Format: Inbunden
Antal sidor: 369
Förlag: Hoi förlag
Recensionsexemplar

"New York, sommaren 2013. Med ett djärvt ingrepp räddar den unga svenska läkaren Peter Larsson livet på en svårt skadad bilförare.
Ett halvår senare ser Peter - som nu tjänstgör på Malmö sjukhus - en gymnasieelev brutalt skjutas ned på gatan. Än en gång försöker han rädda ett människoliv.
De två händelserna bildar upptakten till ett rafflande kriminaldrama där Peter och flickvännen Erika dras in i en våldsam värld präglad av oväntade vändningar, stark psykisk påfrestning och tvära kast mellan Malmös hårda gatuliv och Lunds akademiska elegans.
Hoten mot Peter och Erika kommer snart från flera håll. När en ny mordvåg sveper in över Malmös mörka gator handlar det bara om att överleva. Frågan är hur mycket - och vem - man är beredd att offra."

------------------------------

Judaskyssen är de här författarnas debutbok och som den som följer bloggen vet, så är jag väldigt svag för debuter.

I början tyckte jag väldigt bra om Peter, han kändes som en rakryggad och handlingskraftig person men ju mer jag lär känna honom desto mer ändras min bild av honom, och det är inte i positiv riktning. Med Erika är det tvärtom, i början var hon en karaktär som jag inte gav mycket för men hon utvecklades i positiv inriktning och visade sig vara något helt annat än jag kunde ha trott från början även om hennes utveckling inte riktigt slutade som jag hade väntat mig.

Berättelsen håller ett bra tempo ända från början, spänningen byggs upp gradvis och jag blir jättenyfiken på vart det hela ska sluta. Det är många oväntade vändningar längs vägen, det dyker upp en hel del överraskningar och det gillar jag, sånt får mig att inte vilja släppa boken för att jag vill veta vad som händer runt nästa hörn.

Att handlingen förlagts till Malmö får mig redan från början att ana att berättelsen kommer att bli både våldsam och blodig. Att det händer mycket våldsamheter och skjutningar i Malmö är nog de flesta medvetna om även om våldet numera också spritt sig till andra delar av landet.

Det finns ju en del politik med i handlingen, speciellt när det gäller sjukvården och det är där som jag får lite svårt för den här berättelsen. Jag gillar det faktum att alla patientfallen bygger på verkliga händelser, det får mig att tänka till lite. Men mycket utöver det är lite väl tillrättalagt, lite för mycket svart och vitt. Det är väldigt skarpa gränsdragningar mellan "de goda" och "de onda" och det känns som om författarna i förväg bestämt vad jag som läsare ska tycka och tänka, allt serveras färdigtänkt och färdigtuggat. Nu är jag kanske inte den "vanliga " läsaren för efter 15 år som patient i vårdsvängen har jag både sett och upplevt så pass mycket att jag är fullt på det klara med vad jag tycker. Men även om jag nu inte hade den erfarenheten så skulle jag inte tycka om att bli påtalad vad jag "ska" tycka, jag vill bilda min uppfattning alldeles själv.

Trots min invändning så tycker jag om boken. Judaskyssen en fartfylld spänningsroman som är skrämmande aktuell och jag hoppas att den här författarduon snart kommer ut med minst en bok till.

Tack Hoi förlag för rec.exet!


Judaskyssen finns att köpa hos t ex

Adlibris Inbunden/E-bok
Bokus Inbunden/E-bok
CDON Inbunden


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar