onsdag 1 augusti 2018

Recension: Dödstvätterskan av Sara Omar

Titel: Dödstvätterskan
Originaltitel: Dødevaskeren
Författare: Sara Omar
Översättning: Leo Gefvert
Format: Inbunden
Antal sidor: 295
Förlag: Bokförlaget Polaris
Recensionsexemplar

"I en vindpinad by i Kurdistan föds en flicka som får namnet Frmesk. Faderns vrede väcks, han önskade sig aldrig en dotter, och hon är dessutom född med vitt hår. Är det ett tecken från Allah? Är hon välsignad eller förbannad?
När pappans våldsamma beteende och hot mot flickan eskalerar ser hennes mamma ingen annan utväg än att gömma Frmesk hos morfäräldrarna.
Mormodern är dödstvätterska. hon har den skamfyllda uppgiften att ta hand om de kvinnolik som ingen annan vill begrava, kvinnor som mördats för att de anses ha smutsat ner familjens heder. Trots ett kärleksfullt hem, visar det sig vara omöjligt att skydda den lilla flickan mot det fysiska och psykiska våld som oundvikligen närmar sig i ett Kurdistan fyllt av krig, folkmord och hat."


-----------------------

Dödstvätterskan är dansk-kurdiska Sara Omars debutbok och hon har använt sig av sina egna erfarenheter och sina kunskaper om hederskulturer när hon skrivit boken. Författaren är doktorand i statsvetenskap och har hållit nyårstalet 2018 i dansk tv. Hon strider för mänskliga rättigheter 

När det gäller hedersrelaterad våld/mord är väl Pela och Fadime de mest kända exemplen i Sverige. Tyvärr är hedersmord/-våld fortfarande lika aktuellt och man kan emellanåt läsa om händelser som kan knytas till just  hederskulturerna. Jag tycker det är lika hemskt varje gång att läsa vad kvinnorna utsatts för. 

Något som tog hårt på mig var hur Frmsk pappa avskydde henne till den grad att mamman var rädd för att han skulle döda henne. Hur kan en pappa göra så? Bara för att hon är flicka och ser annorlunda ut? Nånting annat som gör mig arg är de kvinnor som är så hjärntvättade att de också håller på de här stenålderstraditionerna. Visst, jag kan förstå att en del av orsaken nog bottnar i rädslan att de själva skulle kunna bli offer, men ändå....när de nu vet och ser vad som händer så tycker jag att det borde finnas något de kan göra.

Frmsks mormor och morfar är personer jag verkligen tycker om och inte bara för att de beskyddar Frmsk utan också för deras relation med varandra och för morfaderns funderingar kring religion och hedersbegreppet.

Sara Omar har skrivit en omskakande bok i ett ämne som tyvärr är brännande aktuell även i Sverige. Det här är en enormt viktig bok som väcker mycket funderingar hedersbegreppet. Boken kallas "Årets modigaste bok" och det är ingen överdrift. LÄS DEN!

Tack Bokförlaget Polaris för rec.exet!Dödstvätterskan finns att köpa hos t ex

Adlibris Inbunden/E-bok
Bokus Inbunden/E-bok
CDON Inbunden


3 kommentarer:

  1. Tack för tips! Hade inte hört talas om denna tidigare.

    SvaraRadera
  2. jag hållerpå att läsa den . Den är välskriven . Väldigt spännande

    SvaraRadera