torsdag 5 mars 2020

Hett i hyllan #238


Torsdagen börjar med Monikas Hett i hyllan. Hon säger

Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?
----------------

Boken jag plockade fram den här gången är en bok som jag köpte hos en av nätbokhandlarna 

De förklädda flickorna i Kabul av Jenny Nordberg
Från förlagets sida:
"Efter att ha fött tre flickor bestämmer sig Azita, en kvinnlig politiker i Afghanistan, för att förvandla sin fjärde dotter till en son. Hennes yngsta dotter får sitt långa hår avklippt och kläs i byxor och en jeansskjorta. Maken blir också nöjd - han blir inte längre baktalad som ett misslyckat far till enbart fyra döttrar, i ett samhälle där pojkar och män är det enda som räknas. De kallas "bacha posh" - flickorna som kläs ut till pojkar av föräldrar som har ett desperat behov av söner. I förklädnad kan flickorna röra sig friare i ett hårt segregerat samhälle. De kan också arbeta och gå i skolan, tills puberteten stopp och tvingar dem att bli kvinnor som gifts bort mot sin vilja. När journalisten Jenny Nordberg först berättade om det okända fenomenet i New York Times 2010 blev de förklädda flickorna en världsnyhet. Boken fortsätter att följa flera familjer på nära håll i Kabul och är en fascinerande historia om uppfinningsrikedom och kollektivt självbedrägeri, men blir också ett skakande reportage om hur lite en kvinnas liv är värt efter tretton års krig i Afghanistan. I sökandet efter hemligheter i en krigszon ställer författaren förbjudna frågor om sex och könsidentitet, om Gud och religiösa lagar, och om vad skillnaden mellan pojkar och flickor - eller män och kvinnor - egentligen består i- Det hon till slut finner i ett av världens farligaste länder lär oss något om vår egen historia och om människors vägran att acceptera förtryck genom alla tider."


Den här boken köpte jag 2016 efter att ha fallit för ett "4 för 3"-erbjudande från ett av nätbokhandlarna. Jag hade redan då ett privat "köpstopp" men efter att länge ha stått emot alla erbjudanden, föll jag till slut för frestelsen, men jag köpte faktiskt bara två till mig för två var till maken.Den här boken hade jag då läst mycket positivt om och valde då den som en av "mina" böcker. Sen blev den alltså stående oläst i bokhyllan trots att jag var väldigt sugen på den när jag köpte den. Nu börjar det nog bli dags att läsa den också.


5 kommentarer:

 1. Den var jag också nyfiken på när den kom, men jag köpte den aldrig.Jag har sett att den står i bokbyteshyllan på jobbet, men jag har inte tagit den. Än.

  SvaraRadera
 2. Den där boken har jag oläst i min bokhylla. Borde plocka fram den snart.

  SvaraRadera
 3. Den här var jag nyfiken på när den kom, men sedan har jag glömt bort den. Men det låter verkligen intressant.

  SvaraRadera
 4. Den här var jag väldigt nyfiken på när den kom, men sedan föll den i glömska. Men den verkar fortfarande intressant!

  SvaraRadera
 5. En jättebra påminnelse. Den skulle jag gärna läsa.

  SvaraRadera