torsdag 7 januari 2016

Budbäraren

Titel: Budbäraren
Författare: Fred Vargas
Format: Pocket
Antal sidor: 333
Förlag: Sekwa

"Joss Le Guern är utropare i 18:e arrondissementet i Paris, en tradition han övertagit från sin farfarsfar. Tre gånger per dag annonserar han ut meddelanden som de förbipasserande låtit glida ner i hans urna tillsammans med ett femfrancmynt. Den senaste tiden har han börjat få gåtfulla och vagt hotfulla brev.
Kommissarie Adamsberg får besök av en orolig kvinna. På dörrarna i huset där hon bor har någon målat underliga tecken. Samma sak visar sig ha hänt på flera ställen i staden. Det här är precis ett sådant fall som Adamsberg gillar, och som han sätter i samband med de kryptiska meddelandena.
Men så visar sig texterna vara fragment ur medeltida domedagspredikningar. Och det börjar dyka upp döda kroppar på olika ställen, alla svartnade och loppbitna. Stadens befolkning är skräckslagen. Nu gäller det att sätta stopp för den våg av panik som breder ut sig över Paris"

-----------------------------------

Jag har varit nyfiken på Fred Vargas böcker i all evighet känns det som.  Och när jag nu hittade den här på loppis för en billig peng så var det en självklarhet att köpa den, franska deckare är inte precis nånting som man hittar varje dag.

Den här boken fick mig förvirrad ända från första kapitlet. P g a berättarstilen, omgivningarna och karaktärerna kändes det från början som sekelskiftets Paris, jag kunde riktigt se framför mig hur alla var klädda osv. Men sen helt plötsligt kommer jag underfund med att allt händer i nutid egentligen och jag fick det helt enkelt inte att stämma i min hjärna. Så resten av boken igenom var jag tvungen att påminna mig om och om igen att det var nutid det handlade om eftersom min hjärna hela tiden ställde in sig på sekelskiftet.

Kommissarie Adamsberg är en lite annorlunda polis jämfört med de man vanligtvis läser om. T ex hans oförmåga att komma ihåg namn är nästan lite charmigt, speciellt för mig, som kommer ihåg ansikten väldigt bra, men som har betydligt svårare för namn och att koppla ihop ansiktet med namnet. Jag kanske borde ha samma system som Adamsberg för att koppla ihop ansikte med namn.

Själva deckargåtan är klurig och minst sagt annorlunda men den ger mig också den där sekelskifteskänslan.

Även om jag inte precis är stormförtjust i den här boken så är berättelsen på något sätt lite charmig och jag kommer att ge Fred Vargas och kommissarie Adamsberg en ny chans om ett tag så får man se om nästa bok är mer i min smak.

Budbäraren finns att köpa hos t ex

Adlibris 
Bokus
CDON

2 kommentarer:

  1. Kände att jag fick ta mig tid med den här berättelsen - om man väntar sig action så blir man lite besviken.

    SvaraRadera
  2. Denna har stått i min hylla i evigheter och jag är ändå ganska nyfiken på den. Precis som du säger så hör inte franska deckare till det jag brukar läsa. Får se om den blir läst i år :)

    SvaraRadera