
Författare: Jovan Radomir
Format: Kartonnage
Antal sidor: 144
Förlag: Ordalaget bokförlag
"Cevapcici känner du säkert till, liksom paprikaröran ajvar. Men Balkan bjuder på så mycket mer! Här presenteras maten, kulturen och människorna personligt av en författare med hjärta och rötter i regionen.
Jovan Radomir föddes på Balkan, växte upp i Katrineholm och spenderade sommarloven i sin gamla hemby. Där satt man i timmar kring middagsbordet under det enorma päronträdet. Och bordet dignade av härligheter. På Balkan finns ionget som heter lagom.
Ta del av de hemliga familjerecepten på den bästa ajvarn och rulltårtan. Motsvarigheten till våra svenska kåldolmar och vår snaps.
Klassiska recept på grillat kött, bakverk, bröd med mera.
På Balkan är det den okonstlade, rustika maten som gäller. Men likväl har den serverats som gourmetmat på anrika Grand Hotel i Stockholm. Nu kan du laga Jovans galamiddagsmeny.
Lär också känna den pulserande serbiska huvudstaden Belgrad, majestätiska floden Donau, hjärta-och smärta-mentaliteten, den omfattande vinproduktionen, den utbredda kafékulturen - ja allt det som gör Balkan till en så härlig, kokande gryta av mat, kultur och människor."
--------------------------
Mitt Balkan hittade vi på matmässan Det Goda Köket (som numera heter Mitt Kök ) och det som gjorde att vi köpte boken var först och främst att vi inte hade någon kokbok med mat från Balkan i kokbokshyllan och självklart var vi därför lite nyfikna på recepten. Nu är inte Mitt Balkan en utpräglad kokbok med bara recept utan snarare kan man väl kalla den för en Coffee Table-bok med tanke på de jättefina fotografierna och texterna som ger bakgrunden till de recept som sedan finns insprängda lite här och var i boken.


I baksidestexten beskrivs maten som okonstlad och rustik och recepten vittnar verkligen om det. Det är lättlästa, tydliga recept som nog t o m den som är ovan i köket klarar av att laga mat efter och lyckas.
Mitt Balkan finns att köpa hos t ex
Adlibris
Bokus
CDON
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar