söndag 3 januari 2016

Mary

Titel: Mary
Författare: Aris Fioretos
Format: Inbunden
Antal sidor: 316
Förlag: Norstedts förlag
Rec.ex
"November 1973. En tjugotreåring. Ett studentuppror. En diktatur. Den mildaste oro, formad till en knuten näve jubel."

-----------------------

Den här boken var nominerad till Augustpriset 2015 och den är en av de böcker jag valde när jag blev erbjuden några av de Augustprisnominerade böckerna.

Berättelsen om Mary är  baserad på verkliga händelser under juntatiden i Grekland. En period då väldigt många människor for väldigt illa i händerna på en maktfullkomlig diktatur.

Det är riktigt obehagligt att läsa om när Mary fängslas och torteras och jag kan bara försöka föreställa mig den oro och rädsla hon känner. Att många av dem som fängslades transporterades till öarna var jag faktiskt medveten om efter att både ha läst om det och hört en del från grekiska vänner. Men idag, boende i ett demokratiskt land kopplar man i tankarna ihop de grekiska öarna med blått hav, värme och sol, inte med spartanska fängelser där fångarna fick i princip försöka överleva på något sätt. Något annat som griper mig är Marys styrka när hon vägrar ange sina vänner och bekanta trots att den vägran kan kosta henne mer än vad hon kanske är beredd att betala.

Mary är en stark berättelse som berör mig djupt och jag tycker att den definitivt hade varit värd att få Augustpriset.  Mary är en bok som många fler borde läsa!

Mer info om författaren och hans böcker finns på Aris Fioretos hemsida 







Mary finns att köpa hos t ex

Adlibris Inbunden/E-bok
Bokus Inbunden/E-bok
CDON Inbunden/E-bok


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar