torsdag 11 augusti 2016

Kärleken kommer och kärleken går av Stefan Åberg

Titel: Kärleken kommer och kärleken går
Författare: Stefan Åberg
Format: Häftad
Antal sidor: 295
Förlag: Andra rum Förlag
Recensionsexemplar

"Ingen kunde riktigt fånga Ernas hjärta tills Robert kom in i hennes liv. En förälskelse en bit upp i medelåldern. Men det är sju år sedan och visst inser hon att den där första uppblossande passionen inte kan vara för evigt, men därifrån till den verklighet hon nu lever i är steget långt, alldeles för långt.
Men Robert älskar ju Erna. Hur skulle hans liv se ut utan henne? Bara tanken känns orimlig. Trots detta tvingas han inse att deras förhållande ofta balanserar mycket nära avgrunden.
Kan kryssningen han planerar stoppa den nedåtgående spiralen och bli den vändpunkt han hoppas?
Samtidigt uppvisar dottern Cecilias äktenskap oroande tecken. Svärsonen Andreas som tog Cecilia med storm sex år tidigare har blivit allt mer kontrollerande och oberäknelig. All hans övertid, handlar den verkligen bara om arbete?
Så dyker Björn upp och Erna ser beundran i hans ögon. Att få sådana blickar från en snygg vältränad fyrtioåring, kan göra underverk för en femtioårig kvinna med begynnande åldersnoja. Att hon samtidigt känner sig mer ensam än någonsin är en farlig kombination."

--------------------------

Kärleken kommer och kärleken går är en fristående uppföljare till Vid fyrtio börjar livet som jag läste för ett par år sedan.

Precis som den förra boken handlar den här om medelålders människor, vilket jag tycker är väldigt positivt. Väldigt många relationsromaner har ju yngre huvudpersoner och det kan ibland göra att det är svårare att relatera till deras livssituation när man själv är i medelåldern.

Erna är en person som är lätt att lära känna och det är lätt att, som kvinna, förstå hur hon känner när hon inte tycker att hon inte är älskad och uppskattad hemma. Det är bra gjort av författaren, att lyckas beskriva en kvinnas känslor och tankar så väl, det är nog inte helt lätt att göra det som man. Så där har Åberg lyckats väldigt, väldigt bra.
Robert är tyvärr lite för konturlös och "lagom" för att egentligen ta plats som en huvudperson. Jag får känslan av att författaren lagt ner betydligt mer tid på Erna än Robert, Erna är levande och äkta och det är lätt att identifiera sig med henne men Robert får man inte riktigt grepp om och han är på något sätt lite för "beige".

Det jag hade lite svårt med var diskussionen om t exskolan. Jag kan förstå varför den är med och kan faktiskt på ett sätt hålla med Robert, så låter hans uttalanden väldigt uppstyltade och stela. Faktiskt kändes det mer som att Robert bara redogjorde sin åsikt som en sanning och inte som en del i en diskussion.

Berättelsen om Erna och Robert känns äkta och trovärdig och det är lätt att engagera sig i deras relation.Kärleken kommer och kärleken går är en varm relationsroman om kärlek mellan medelålders människor och om hur viktigt det är att visa sin kärlek och bekräfta varandra varje dag.

Tack Stefan Åberg för rec.exet!


Min recension av första boken

Vid fyrtio börjar livet

Kärleken kommer och kärleken går finns att köpa hos t ex

Bokus Häftad


1 kommentar: