fredag 30 oktober 2015

Målarbok - Secret Garden

Secret Garden är gjord av den kända Johanna Basford som gjort ett flertal målarböcker som många tycker är fina. Och visst är bilderna fina och det är tjockt papper vilket alltid är en fördel. Nackdelen är att det är dubbelsidigt tryck (dvs bild på båda sidor av bladet) så man får vara väldigt försiktig med vad man målar/färglägger med, blöder färgen igenom blir bilden på baksidan av bladet förstört. Det bästa är alltså att prova pennan först någonstans där det inte syns så att man kan vara säker på att man inte råkar förstöra bilden på baksidan.
Det är också perfekt att det är lite olika svårighetsgrad på bilderna - En del är väldigt pilliga och kräver både tålamod och noggrannhet, en del är lite större och de är ju lite lättare.Jag har hittills provat med träfärgpennor och gelpennor och de båda har fungerat bra för mig. Jag har också testat både Stabilo Fineliner och Promarker på en sida och Finelinern ser ut att fungera också men Promarkern får man vara försiktig med, det är lätt hänt att den blöder igenom.En rolig grej är också att vissa bilder upptar ett helt uppslag och andra är bara på en sidaFör mig finns det några stora nackdelar med den här boken: I vissa bilder har författaren tänkt sig att man ska komplettera bilden genom att rita själv en del saker. Jag är urkass på att rita och inte tycker jag det är roligt heller. Och köper jag en målarbok så är det för att jag vill färglägga färdiga bilder, inte rita själv.
Eftersom boken är häftad och relativt tjock, så håller den sig inte öppen när man öppnar ett uppslag utan då måste man ha en tyngd på minst ena sidan eller hitta på någon annan lösning för att få boken att ligga plant på underlaget.
Det är löv, löv, löv till förb......e. Löv behöver inte vara gröna som på sommaren eller gula, bruna osv som på hösten, men jag blir helt enkelt uttråkad av formen. Efter en stor bild som täcker ett helt uppslag är jag så less på löv att jag är färdig att kräkas om jag ser ett till.

Så även om Secret Garden är jättefin så klarar inte jag av att färglägga mer än en bild innan jag måste byta bok och ta något helt annorlunda (utan löv!) ett bra tag innan jag kan måla en bild till. Men ser man det positiva i det hela så lär det ta mycket lång tid innan jag är klar med den här boken.

Secret Garden finns att köpa hos t ex
2 kommentarer:

  1. Stod och bläddrade i ett antal sådana här idag men slogs just av att det är samma mönster. Eller samma tema i en och samma bok menar jag. Så man kan bli less...

    SvaraRadera
  2. Jag fick denna för ett par veckor sedan. Har ännu inte börjat måla i den just frö att det är så mycket samma mönster, kände mig inte så jätteinspirerad än.

    SvaraRadera