lördag 3 oktober 2015

Mitt liv som förrädare

Titel: Mitt liv som förrädare
Författare: Zarah Ghahramani med Robert Hillman
Format: Pocket
Antal sidor: 262
Förlag: Pocketförlaget
Hyllvärmare

"Zarah är nitton år och student vid universitetet i Teheran. Hon växer upp i en privilegierad förort och är dotter till välbärgade och västorienterade medelklassföräldrar. Men likt andra iranska kvinnor är hon tvungen att täcka sitt hår för att följa regimens strikta regler.
En dag arresteras Zarah på gatan av säkerhetspolisen och hon blir förd till det ökända Evinfängelset. Hennes brott är att ha medverkat i en studentdemonstration. Därmed har hon förrått folkrepubliken Iran.
Väl i fängelset blir hennes nya hem en fönsterlös cell med cementgolv. Dag efter dag utsätts hon för förödmjukelser och slag, dag efter dag blir hon alltmer osäker på om hon kommer att överleva ännu en natt."

-------------------------------
När jag nu behövde en liten mellanbok så blev det Mitt liv som förrädare. Egentligen är inte det här en lättsam mellanbok eftersom den trots allt behandlar en mycket svår period i en persons liv, men boken är i alla fall relativt kort och därför fungerar den ändå bra som mellanbok.

När jag läser den här så tackar jag min lyckliga stjärna för att jag lever i ett land där jag, som kvinna, har rätt att klä mig som jag vill och säga vad jag vill utan att riskera att kastas in i fängelse. 
En stor del av boken handlar om Zarahs tankar och känslor under fängelsetiden, och jag kan bara föreställa mig hur det känns att sitta i ett fönsterlöst rum i, vad som måste kännas som en evighet.
Av det jag läst tidigare om dessa fängelser får mig faktiskt att tro att Zarah ändå slapp relativt lätt undan, många kvinnor fick nog utstå mycket värre saker. Men jag kan tänka mig att för en nittonåring är det svårt ändå att behöva genomlida en fängelsevistelse, speciellt när den inte är tidsbestämd och man inte får någon information om vad som kommer att hända och när.

Jag tycker Mitt liv som förrädare är ganska bra, samtidigt som jag ändå saknar lite mer info i den. Vad hände med de andra? Vad hände efter att hon släppts ut? Så jag tycker nog boken kunde ha fått vara lite tjockare så man fått med lite mer om Zarahs liv, både före och efter fängelsetiden.


Mitt liv som förrädare finns att köpa hos

Bokbörsen

1 kommentar:

  1. Hej, ska försöka få tag på den boken så jag har något att läsa.
    Nyss läst ut Barnbruden.

    SvaraRadera